Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Skokovito naraščanje novoodkritih okužb v Domžalah, Moravčah in Mengšu, zaskrbljujoče pa tudi v Kamniku, Lukovici, Cerkljah, Komendi in Gornjem Gradu

COVID-19: Skokovito naraščanje novoodkritih okužb v Domžalah, Moravčah in Mengšu, zaskrbljujoče pa tudi v Kamniku, Lukovici, Cerkljah, Komendi in Gornjem Gradu

V Domžalah je bilo včeraj, 15. 10. 2020, potrjenih kar 36 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, število novih potrjenih primerov pa je skokovito naraslo tudi v Moravčah, Kamniku, Mengšu, Lukovici, Komendi in Gornjem Gradu.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19 je bilo včeraj med prebivalci občine Kamnik odkritih 14 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, število trenutno zabeleženih aktivnih okužb med občani kamniške občine pa se je dvignilo na 78 primerov. O novih okužbah med dijaki oz. zaposlenimi znova poročajo tudi iz Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, zaradi česar je bil pouk na daljavo uveden že za sedmi oddelek, virus pa je zašel tudi med učence in zaposlene v Osnovni šoli Stranje.

Zelo zaskrbljujoč in rekorden trend naraščanja števila novoodkritih okužb so včeraj, 15. 10. 2020, zabeležili v občini Domžale, kjer je bilo samo včeraj potrjenih kar 36 novih okužb, medtem ko se je število aktivnih primerov okužbe med prebivalci občine povzpelo že na 170 primerov.

Rekordnih 15 novoodkritih okužb v enem dnevu, kar je upoštevaje velikost občine in število prebivalcev zelo veliko, je bilo včeraj odkritih tudi med občani občine Moravče, v omenjeni občini pa imajo trenutno zabeleženih 39 aktivnih primerov okužbe.

Kar 12 novih primerov okužbe je bilo včeraj odkritih tudi med prebivalci občine Mengeš, število aktivnih okužb pa se je včeraj med Mengšani povzpelo na 40 aktivnih primerov.

Precejšen porast novoodkritih okužb z novim koronavirusom so včeraj zabeležili tudi drugih sosednjih in bližnjih občinah, in sicer v občinah Zagorje, kjer je bilo odkritih 7 novih primerov okužbe med občani, prav tako 7 novih primerov je bilo odkritih v Lukovici5 novookuženih občanov je bilo odkritih v Cerkljah, v Komendi so potrdili 4 nove okužbe, v Vodicah 3, v Gornjem Gradu 2, po eno novo okužbo pa v Trzinu in Preddvoru.

Občina Kamnik, skupaj z vsemi sosednjimi in bližnjimi občinami, sodi v tako imenovano “rdečo statistično regijo”, katere območje lahko prebivalci regije lahko zapustimo zgolj pod posebnimi pogoji, ki so opisani med izjemami vladnega odloka, kar pomeni, da se Kamničani, denimo, lahko peljemo v Ljubljano, Logatec, Velike Lašče ali Ivančno Gorico, ne smemo pa se peljati v Cerklje, na Vransko, v Gornji Grad, Luče ali Kranj, ki so sicer bližje, vendar so v drugi, prav tako “rdeči” statistični regiji, med katerimi prehajanje, razen v določenih izjemah, ni dovoljeno.

V “rdečih” regijah je prav tako zapovedano tudi nošenje mask na prostem, tako da se morate po gobe v gozd, ali nočni sprehod s psom, odpraviti z nadeto masko, samo še danes do polnoči oz. do 22:30 pa lahko v “rdečih” regijah zavijete v svoj bližnji lokal na kavo ali pivo, saj bodo gostinski lokali, razen izjem z nastanitvami, ki lahko strežejo izključno svojim nastanjenim gostom, zaprti.

Zaradi skorajšnjega zaprtja gostiln pa se med številnimi rednimi obiskovalci, ki se bodo v omenjene “razkuževalnice” zagotovo zatekli tudi nocoj, pojavlja dilema, saj ne vedo, ali naj se, spričo obveznega nošenja mask, pripravijo za pustovanje, martinovanje ali kar na silvestrovanje s polnočnim nazdravljanjem oz. poslavljanjem za nedoločen čas.