Naslovnica / NOVICE / COVID-19: V Kamniku, Domžalah in Komendi je bilo tudi v soboto potrjenih veliko novih okužb

COVID-19: V Kamniku, Domžalah in Komendi je bilo tudi v soboto potrjenih veliko novih okužb

Navkljub spremenjeni metodologiji testiranja in omejujočim ter že dlje časa trajajočim preventivnim ukrepom, je bilo v soboto, 7. 11. 2020, v Kamniku, Domžalah in Komendi potrjenih veliko število novih okužb, v Domu starejših občanov Kamnik pa je bila okužba potrjena že pri 25. oskrbovancih in 16. zaposlenih.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19 je bilo v soboto, 7. 11. 2020, med prebivalci občine Kamnik potrjenih 34 okužb z novim koronavirusom, skupno število aktivnih primerov okužbe med občani, pa je v soboto znašalo 503 primere oz. več, kot v sosednjih Domžalah, kjer je število aktivno okuženih občanov začelo občutno upadati, medtem ko v Kamniku število okuženih občank in občanov že nekaj časa ostaja domala nespremenjeno, se pa res ne povečuje tako hitro, kot konec prejšnjega meseca.

Spričo številnih potrjenih okužb je stanje zelo resno v Domu starejših občanov Kamnik, saj je bilo med oskrbovanci omenjenega doma v zadnjih nekaj dneh potrjenih že 25 primerov okužbe, le-ta pa je bila potrjena tudi pri 16. zaposlenih v DSO Kamnik.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost sporočilo vodstvo DSO Kamnik, je vseh 25 oskrbovancev, pri katerih je bila potrjena okužba, nastanjenih v t.i. rdeči coni, danes pa so bili brisi odvzeti tudi stanovalcem v oddelkih A, 1, B, 2, 5 in 6.

So pa, spričo številnih okužb med zaposlenimi, Domu starejših občanov s kadrovsko pomočjo priskočili zaposleni v Zdravstvenem domu Kamnik in CIRIUS Kamnik.

V soboto je bilo, po podatkih Ministrstva za zdravje, 26 novih primerov okužbe med prebivalci zabeleženih tudi v občini Domžale, kjer pa je, kot smo že omenili, število aktivnih okužb v zadnjih nekaj dneh občutno upadlo, čeprav še vedno znaša 492 primerov.

Nove in nove okužbe se vztrajno pojavljajo tudi med občani občine Komenda, kjer trenutno beležijo 104 aktivne primere, v soboto pa je bilo potrjenih 11 novih primerov okužbe.

V soboto, 7. 11. 2020, pa so bili novi primeri okužb potrjeni tudi med prebivalci še nekaterih sosednjih in bližnjih občin, in sicer so 13 novih primerov zabeležili v občini Zagorje, 6 v občini Mengeš, 5 v občini Šenčur, po 3 primere v občinah Cerklje, Lukovica in Moravče, 2 na Vranskem, posamični primeri okužbe z novim koronavirusom, pa so bili potrjeni še v občinah Jezersko, Vodice, Trzin in Nazarje.

Zanimivo pa je prebrati zapis na strani sledilnika COVID-19 – Kako vemo, da ne vemo?, iz katerega je (med vrsticami) moč razbrati, da pravzaprav ne vemo pri čem smo oziroma, kot je, med drugim, navedeno; “Z gotovostjo lahko rečemo, da so na videz spodbudni podatki o manjši rasti potrjenih primerov v obdobju do 4. novembra nezanesljivi ali celo zavajujoči, saj gre lahko zgolj za močan vpliv novega režima testiranja. Absolutno število potrjenih primerov v starostnih skupinah 65+ se od srede, 28.10. celo rahlo zvišuje — žal pa nimamo podatkov o starostni strukturi vseh testiranih, da bi lahko preverili, ali je to ustrezno sorazmerna posledica večjega števila testiranih iz te skupine.”

Celoten prispevek, ki ga omenjamo, si lahko preberete na povezavi: Kako vemo, da ne vemo?