Naslovnica / NOVICE / COVID-19: V torek je število novoodkritih okužb znova močno naraslo

COVID-19: V torek je število novoodkritih okužb znova močno naraslo

Včerajšnji torek je bil znova eden izmed tistih bolj kužnih dni, saj je bilo bilo med prebivalci občin Kamnik, Domžale, Gornji Grad, Preddvor, Mengeš, Lukovica, Moravče, Cerklje, Komenda in Vransko, znova potrjeno veliko število okužb z novim koronavirusom. Bolnike, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, morajo reševalne ekipe, spričo prezasedenosti bližnjih bolnišnic, iz Kamniškega voziti tudi vse do Nove Gorice, žal pa o novih okužbah znova poročajo tudi iz Doma starejših občanov Kamnik.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19 je bilo v torek, 10. novembra 2020, med prebivalci občine Kamnik potrjenih 44 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, žal pa so med novookuženimi tudi oskrbovanci Doma starejših občanov Kamnik, med katerimi sta bili včeraj potrjeni še dve novi okužbi, po navedbah vodstva DSO Kamnik, pa je na današnji dan okuženih 27 tamkajšnjih stanovalcev in 16 zaposlenih v Domu.

Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal dr. Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik, je bilo v tem tednu znova opravljenih nekaj več testiranj, pri čemer je precej dejstvo, da delež pozitivnih testov, ki so bili v zadnjih dneh odvzeti v Kamniku, precej presega državno povprečje, saj znaša prek 50 %.

Po besedah dr. Rebolja se je v zadnjih dneh precej povečalo tudi število zapletov pri pacientih s COVID-19, zaradi česar so v ZD Kamnik uvedli posebno dežurstvo zdravnika, ki se posveča izključno pacientom, ki so zboleli zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Vse številčnejši zapleti, ki se največkrat izražajo s težavnim dihanjem, povečini pa se, vsaj za enkrat, kot pravi dr. Rebolj, pojavljajo pri starejših bolnicah in bolnikih, precejšen izziv predstavljajo tudi za reševalne ekipe NMP Kamnik. Le-te morajo namreč, razen svojega rednega dela, pred odvozom pacienta, ki potrebuje bolnišnično oskrbo, ob pomoči dispečerske službe, za pacienta najprej najti prosto mesto, ki pa, spričo prezasedenosti in preobremenjenosti bolnišnic, ni nujno, kot bi si bržkone mislil vsak izmed nas, v kateri izmed najbližjih bolnišnic v Ljubljani, ampak morajo paciente iz Kamnika voziti tudi v precej oddaljene bolnišnice, denimo tudi v Šempeter pri Gorici, kar od reševalk in reševalcev terja veliko dragocenega časa.

S podobnimi težavami se bržkone srečujejo tudi v drugih sosednjih in bližnjih občinah, kjer je bilo v torek, 10. 11. 2020, prav tako potrjenih veliko novih primerov okužb z novim koronavirusom.

V sosednji občini Domžale je bilo, po podatkih Ministrstva za zdravje, včeraj potrjenih, 43 novih primerov okužbe, medtem ko so v občinah Preddvor in Gornji grad zabeležili pravi mali epidemični izbruh novoopotrjenih okužb, saj je bilo v Preddvoru včeraj potrjenih kar 20, v Gornjem Gradu pa 10 novih primerov. Ker pa gre za majhni občini z razmeroma majhnim številom prebivalce, pa to pomeni, da je bila okužba v enem dnevu potrjena pri okoli pol odstotka vseh občank in občanov obeh omenjenih občin.

Precej novih primerov je bilo včeraj, po podatkih Ministrstva za zdravje, potrjenih tudi v občinah Zagorje (20), Mengeš (15), Moravče (12), Lukovica (11), Šenčur (11), Cerklje (9), Komenda, (7), in Vransko (7), 4 nove okužbe so bile potrjene v občini Vodice, po dve novi okužbi so odkrili v občinah Luče, Nazarje in Jezersko, v Trzinu pa je bila potrjena ena nova okužba.