Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Virus je samo v nedeljo terjal še pet življenj, število aktivnih okužb pa se počasi vendarle zmanjšuje

COVID-19: Virus je samo v nedeljo terjal še pet življenj, število aktivnih okužb pa se počasi vendarle zmanjšuje

Četudi število novoodkritih primerov ter aktivnih okužb z novim koronavirusom počasi upada, žal narašča število umrlih oseb, saj je, zaradi posledic bolezni, ki jo povzroča COVID-19, samo minulo nedeljo, v občinah Mengeš, Domžale, Šenčur in Vransko, umrlo pet občanov.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19, je bilo med občani občine Kamnik in občani sosednjih ter bližnjih občin tudi v minulem vikendu potrjenih vrsta novih primerov okužbe z novim koronavirusom, k sreči pa se število aktivnih primerov okužbe, tudi na račun številnih ozdravitev, med občani počasi vendarle zmanjšuje.

Iz podatkov, ki so bili na sledilniku COVID-19 objavljeni danes, je moč razbrati, da je do nedelje, 22.11.2020, ko je bilo med prebivalci občine Kamnik potrjenih 12 novih okužb, 15 pa tudi v soboto, okužbo z novim koronavirusom uspešno prebolelo že 935 občank in občanov naše občine. Trenutno je v občini Kamnik zabeleženih še 332 primerov aktivne okužbe, število le-teh pa se počasi, kljub vsakodnevnim novoodkritim primerom, zmanjšuje že vse od 7. novembra.

Od začetka epidemije je bila okužba z novim koronavirusom potrjena pri 1268 občanih kamniške občine oz. pri 4,237 % vseh prebivalcev. Kot smo že omenili, je okužbo do sedaj že prebolelo 935 občanov in občank, žal pa je ena oseba, zaradi posledic okužbe oz. z njo povezanih bolezenskih težav, tudi umrla.

Sicer nekoliko  kot v Kamniku, pa vendarle, se število aktivnih okužb znižuje tudi med prebivalci občine Domžale, v kateri je bila okužba s COVID-19 do sedaj potrjena pri 1586 občanih in občankah oz. pri 4,324% vseh prebivalcev sosednje občine. Do včeraj je okužbo prebolelo že 1200 občank in občanov, v sosednji občini pa imajo trenutno zabeleženih 368 aktivni primerov okužb. Ena oseba je, po podatkih objavljenih na sledilniku COVID-19, v nedeljo žal tudi umrla, s čemer je število umrlih zaradi COVID-19 v občini Domžale naraslo na 18 oseb, kar je daleč največ med sosednjimi občinami.

 

Zaradi posledic obolenja, ki ga povzroča COVID-19, sta dve osebi v nedeljo umrli tudi v občini Mengeš, v kateri so okužbo (od začetka epidemije) potrdili pri  410. osebah (4,952%), 110 občank in občanov je še vedno aktivno okuženih, 289 pa je okužbo že prebolelo. Skupaj je v občini Mengeš do nedelje, 22. 11.2020, zaradi posledic okužbe in z njo povezane bolezni, umrlo že 11 oseb.

Število umrlih oseb – nedelja, 22.11.2020 – Vir: Sledilnik COVID-19

V občini Komenda, med prebivalci katere so bili v nedeljo potrjeni trije novi primeri okužbe, še eden pa tudi v soboto, se je število aktivnih primerov okužbe v zadnjem tednu zmanjšalo na 35 primerov. Do minule nedelje je bila okužba potrjena pri 239 prebivalcih občine oz. pri 3,743 % vseh občanov. 201 občan je okužbo že prebolel, za tri osebe pa je bila okužba žal tudi usodna.

V občini Lukovica, v kateri je bil nekaj časa okužen največji delež vseh prebivalcev občine v naši soseščini, je bilo do nedelje potrjenih 279 primerov okužbe oz. pri 4,737% vseh občank in občanov. Do sedaj je okužbo prebolelo 224 oseb, zaenkrat pa imajo v občini potrjenih še 53 aktivnih okužb. Zaradi posledic okužbe in z njo povezane bolezni, sta v občini Lukovica do sedaj umrli dve osebi.

Vse umrle osebe do 22..11.2020 – Vir: Sledilnik COVID-19

Epidemiološka slika se je v občini Moravče v minulem vikendu sicer nekoliko poslabšala, saj je, po podatkih Ministrstva zdravje, opazen manjši porast aktivnih primerov okužbe, ki trenutno znaša 47 primerov. Se je pa tudi v omenjeni občini število aktivnih primerov v zadnjih dveh tednih občutno zmanjšalo. Med prebivalci občine Moravče je bila do nedelje okužba potrjena pri 230. osebah, 181 oseb je okužbo že prebolelo, življenje pa sta izgubili dve osebi.

V preostalih sosednjih in bližnjih občinah je bilo minuli vikend odkritih oz. potrjenih manjše število novih okužb, žal pa je, razen že omenjenih, zaradi posledic okužbe po ena oseba umrla tudi v občinah Vransko in Šenčur.