Naslovnica / NOVICE / Da ne bi pozabili na Podgorsko ohcet…

Da ne bi pozabili na Podgorsko ohcet…

Na rob 45. dnevom narodnih noš in njihovi zgodovini

»Zgodovina festivala sega v leto 1966, ko sta se predsednik kamniškega turističnega društva Svetozar Frantar in tajnik Alfonz Skala odločila organizirati prvo izmed letos že 45 prireditev«, so zapisali organizatorji letošnje prireditve (Zavod za turizem in šport) v uradnem biltenu pod naslovom Zgodovina prireditve v prilogi Kamniškega občana.

Ob tem pa je treba opozoriti, da so izpustili pomemben podatek, ki kaže, od kod je prišla pobuda za organizacijo te najstarejše kamniške folklorno turistične prireditve. Ker se bo verjetno v naslednjih letih verjetno povzemala zgodovina iz tega biltena, je najbrž prav, da vsaj ob jubilejni prireditvi povemo, kako se je porodila zamisel o narodnih nošah v Kamniku!

Pred 15 leti, torej ob 30. dnevih narodnih noš leta 2000, sta o pobudi za začetek te prireditve dejala nekdanja dolgoletna predsednika Turističnega društva Kamnik dr. Svetozar Frantar in dr Niko Sadnikar, oba tudi dolgoletna organizatorja te prireditve, med drugim tole:

Dr. Svetozar Frantar: “Leta 1964 sva si pokojnim Alfonzom Skalo ogledala takratno Podgorsko ohcet, ki so jo Podgorci pripravili na kamniškem nogometnem igrišču v Mekinjah. Tam mi je padlo na misel, kaj če bi naše turistično društvo kaj podobnega pripravilo. O tem sva s Skalo nekaj let razmišljala in leta 1966 smo se odločili za organizacijo prve povorke narodnih noš. Imenovali smo jo Dan narodne noše. Naše načelo je bilo, prikazati čim bolj stare ohranjene narodne noše iz vse Slovenije…”

Dr. Niko Sadnikar: “Okrog leta 1960 sem bil še v službi v Ljubljani. Takrat so Podgorci pripravili kmečko ohcet, ki je bila tako zanimiva, da se je dolgo daleč naokoli govorilo o njej. Ta ohcet je spodbudila takrat zelo aktivna predsednika Turističnega društva dr. Svetozarja Frantarja in tajnika Alfonza Skala, da sta začela razmišljati o posebni povorki izvirnih narodnih noš v Kamniku. Že takrat so bile težave z izvirnimi narodnimi nošami… 24. dneve narodnih noš je še pripravilo Turistično društvo, potem pa je v društvu nastala kriza. Zato je organizacijo že uveljavljenih (25.) dnevov narodnih noš (leta 1995) prevzela občina Kamnik…”

 

Podgorska ohcet 1963-1

Podgorski svatje, preko 120 se jih je pripeljalo na 20 kolesljih, kočijah in parizarjih, na Podgorski ohceti 4. avgusta 1963 na stadionu v Mekinjah (Foto: Franc Svetelj)

Leta 1996 in 1997 je Dneve narodnih noš pripravilo Turistično društvo Kamnik, od leta 1998 naprej pa je bila organizator prireditve spet občina Kamnik (op.p.!)

Franc Svetelj, ob izvedbi Podgorske ohceti leta 1963 v Kamniku predsednik Prosvetnega društva Podgorje

 

X