Naslovnica / NOVICE / Damonstranti bodo kuhali tudi juho

Damonstranti bodo kuhali tudi juho

V Blues baru pri kamniški avtobusni postaji je včeraj potekala predstavitev društva Družbeno aktivni mladi Kamnik, ki so prireditev popestreno kulturnim programom, kot v posmeh samoponujajočim ljubljanskim rešiteljem, poimenovali kar DAMonstracija, glede na smele načrte, pa utegnemo o kamniških DAMonstrantih v prihodnje še kar precej slišati.

Društvo Družbeno aktivni mladi je ustanovila skupina prijateljev in prijateljic, povečini nekdanjih sošolcev s kamniške gimnazije, ki čutijo željo po aktivnejšem družbenem udejstvovanju. Kot pravijo sami je v njih dozorelo spoznanje, da želijo storiti nekaj več in da mladi v Kamniku potrebujejo dodatno vzpodbudo za aktivno vključevanje v družbo in vključevanje v družbene procese.

DAMonstracija 3

Rok Novak in Eva Pečevnik, ki sta nekakšna oče in mama društva DAM.

Spričo tega so sinoči, v mladih polnem Blues baru, pripravili predstavitev oz. DAMonstracijo, na katero so povabili tudi kamniške besedne boksarje, ki že kar nekaj časa pripravljajo udarni pesniški mnogoboj »Pest besed«, sami pa so dejavnosti in načrte društba predstavili kar s pomočjo igranega skeča.

K aktivnem družbenem udejstvovanju želijo DAM-ovci, z različnimi dejavnostmi in akcijami vzpodbujati tudi svoje vrstnike oz. kamniško mladino, tako da že načrtujejo izvedbo nekaterih izobraževalnih treningov in delavnic, s čemer želijo zapolniti predvsem vrzel v znanjih, ki jih izobraževalne inštitucije ne ponujajo. Pri tem pa poudarjajo, da bodo družbeno kritični in neodvisni od politike, izvajati pa nameravajo predvsem aktivnosti ter zagovarjali vrednote, ki so pomembne in blizu mladim.

DAMonstracija 23

DAMonstrantje so eno izmed načrtovanih dejavnosti društva predstavili kar s pomočjo skeča.

Že v drugi polovici aprila nameravajo organizirati TUTORZ (Tastari Učijo Tamlade O Raznih Zadevah), ki bo, kot pravijo, predstavljala model medgeneracijskega sodelovanja preko katerega bo lahko starejša generacija prenašala svoje znanje, izkušnje in modrosti na mlajše generacije.

S pomočjo spletne ankete, v kateri je sodelovalo 60 mladih, so izvedeli, da si mladi najbolj želijo znanja kuhanja in peke, spričo česar so poiskali upokojeno kuharico, ki bo mlade z veseljem podučila o kuharskih skrivnostih, kar je pravzaprav eno izmed osnovnih znanj, ki je potrebno tudi pri osamosvajanju.

Razen tega v društvu v prihodnjem mesecu načrtujejo snemanje videoprispevkov t.i. podcasta, v katerem se nameravajo dotakniti različnih tematik, od nasvetov za ravnanje s financami, intervjuje z zanimivimi osebami, obravnave različnih aktualnih tem, kot je denimo zapis pravice do vode v ustavo, legalizacija konoplje in podobno, razen tega pa nameravajo organizirati tudi družbeno kritičen dogodek recitiranja prevedenih tujih komercialnih uspešnic, kar utegne biti precej zabavno.

DAMonstracija 9

Eden izmed zanimivejših projektov, ki na nameravajo izvesti že v kratkem, pa je priprava t.i. »Party Župe«, s čemer bodo tudi v Kamnik prinesli različico »Disco soup« oz. »Disko juhe«, pri kateri se vsa hrana, ki ostane po tržnem dnevu, uporabi in skuha v obaro, pri tem pa nameravajo v celoten proces pregledovanja, obrezovanja in lupljenja zelenjave vključiti kar največ mladih, ki potem skupaj, ob glasbeni spremljavi DJ-ja ali žive glasbe, obaro tudi pojedo.  Vse skupaj ima, poleg zabavnega, tudi poučen in opozorilen namen, saj želijo s tem opozoriti na velike količine hrane, ki se jo vsakodnevno zavrže.

Načrtov in ciljev ima Društvo Družbeni aktivni mladi kar precej, zato v svoje članske vrste vabijo vse mlade, ki so, ali pa bi si želeli postati družbeno aktivni.

Novice o aktualnem dogajanju v društvu lahko spremljate na njihovem Facebook profilu https://www.facebook.com/Družbeno-Aktivni-Mladi-945458835503933 , če pa bi morda želeli kako informacijo več, pa jim lahko pišete tudi na e-mail drustvodam@gmail.com.

DAMonstracija 30

 

In če se povrnemo še na sinočnje dogajanje v Blues baru. Kot že rečeno, so DAM-ovci v goste povabili tudi kamniške pesnice in pesnice, ki so se pomerili na nekakšnem mini pesniškem slemu. Pod voditeljsko taktirko Matica Mačka so nastopili Pavla Zabret, Aljoša Rebrača in Ela Praznik, spopad in večer pa bo zagotovo najbolj v spominu ostal Aljoši Rebrači, saj je ta večer, ne le zmagal, ampak je dobil celo nagrado DAM-skega srečelova, in sicer poseben koktajl z imenom DAM-jak. Upamo, da včeraj ni pozabil vplačati še lota.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve