Naslovnica / NOVICE / Danes na Kamfestu (petek, 16. 8. 2019)

Danes na Kamfestu (petek, 16. 8. 2019)

Kamfestu se počasi izteka, predzadnji dan festivala bodo nastopili Orleki, China Traffic in Nikki Louder, na vrtu frančiškanskega samostana pa se bo odvil Evangelij po Čušinu.

Program osmega festivalskega dne

17:00 — Diversity in KUFR sejem (Glavni trg)

18:00 — Kul petek s skupino Kontraband (Park Evropa)

V park Evropa so se tudi letošnje poletje vrnili Kul petki, ki na enem mestu združujejo izvrstne kulinarične kreacije lokalnih gostincev.

Vse skupaj pa je podkrepljeno z dobro glasbo, ki obiskovalcem omogoča druženje še dolgo v noč. Super kamniški projekt je tudi letos sestavni del Kamfesta, celotna mešanica pa zagotavlja, da bosta hrana in glasba vsem še bolj teknila.

18:00 — Kazina: Oni (Glavni trg)

Plesna predstava, ki je potrebovala ščepec cirkuške čarobnosti, da je zaživela polno življenje, govori o ljudeh, ki na svoj način, s svojo kulturo, idejami in iskricami v očeh, bogatijo naša življenja.

O ljudeh, ki jih ne glede na njihov doprinos k družbi, zaradi lastne nevednosti, odrivamo stran, ter jim s tem krčimo svobodo in življenjski prostor. Predstava poskuša pokazati, da se na negativno ni potrebno odzvati (z negativnostjo). Mladih plesalci se pod umetniškim vodstvom koreografinje Ade Kogovšek na odru odenejo v zvoke etno glasbe ter jih združijo z modernejšimi oblikami plesa in s cirkuškimi prvinami. Predstava Oni poje o življenju in kako »fino« ga je živeti.

19:00 — Evangelij po Čušinu (Samostanski vrt)

Kot pravi avtor, je to evangelij, povedan na resno neresen način. Ali pa neresno resen. Po Čušinovo.

Kot katoličan je želel spregovoriti katoličanom, Jezusu zastaviti par vprašanj, ki morda mučijo še koga. Predvsem pa je želel na glas povedati svoje mnenje o nekaj bolj ali manj aktualnih dogajanjih – predvsem v Cerkvi in to na ljudem prijeten, humoren način, saj verjame v smejočega se Boga. Prav tako verjame, da je bil Jezus igralec in humorist. Nastopal je pred množicami, torej je bil tudi dober govorec. Znal je pripovedovati zgodbe. Če bi bil dolgočasen govorec, ga množice ne bi poslušale ure in ure, pa če bi imele njegove zgodbe še tako globoko vsebino. Čušin je prepričan, da je Jezus moral tako prilike kot zgodbe – vsaj nekatere – pripovedovati z nasmeškom na ustih, kot humorne zgodbe, kot anekdote. Tako je Evangelij po Čušinu avtorjev pogled na Jezusa in njegovo delo.

19:00 — Plesne delavnice za najmlajše (Glavni trg)

Modum je nov plesni klub, pod vodstvom Janeza Ječnika – Jaya, Miha Ječnika in Sare Medja.

Vsi plešejo že od malih nog, pred petimi leti pa so se odločili, da svoje znanje breaka in jazza prenesejo na mlajše generacije. V teh petih letih so poučevali v različnih plesnih šolah po Sloveniji in s svojimi učenci dosegli vrhunske rezultate, kot so naslovi državnih in svetovnih prvakov. Letos so se odločili, da združijo svoje moči in svojo zgodbo začnejo v Kamniku, kjer tudi živijo. Vpisi bodo potekali od septembra dalje v prostorih Svetilnika.

20:30 — Orlek (Samostan Mekinje)

V srcu rudarskih revirjev, v osrčju Slovenije, je nastala zasedba, ki si je ime nadela po hribu na samem obrobju Zagorja.

Njihova glasba je izvirna mešanica rock’n’rolla, nekakšen folk punk polka rock. Orlek so pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko. Posebnost skupine so besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. »Bot rajsr, pa prlet, mat’ kurja!«

Vstopnina: 8 EUR v predprodaji / 10 EUR na dan dogodka *

21:00 — Nikki Louder in China Traffic (Pod Malim gradom)

noise in garažna zvočna estetika

Najglasnejša lokalna zasedba je brezkompromisna in predana svojemu zvoku. Naši. Vaši. Njihovi. Nikki Louder so slovenski sinonim za noise rock. Pika. Z njimi vred bodo na odru še China Traffic – rdečelične zastavonoše mladostno vihravega indie pesmopisja prihajajo iz mestnih garaž s preprostim receptom spevnih komadov, empatičnih tekstov in udarnih nastopov.

21:15 — Gajin svet (Glavni trg)

Ko se njena mama pridruži Zdravnikom brez meja v Afriki, enajstletna Gaja živi skupaj z očetom Petrom in štirinajstletno sestro Teo.

Sveže razdrta družina se skuša postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se rada druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem, ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani na vsakem koraku. Skupaj med drugim izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo, ki sta zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.