Naslovnica / NOVICE / Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

V spomin na poenotenje slovenskega naroda na plebiscitu o samostojni Sloveniji leta 1990 danes zaznamujemo državni praznik. V Kamniku bo ob 19. uri v Domu krajanov v Šmarci potekala proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra sprejet v skupščini. Na njem je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od teh se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (oziroma 88,5 odstotka vseh). Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Osrednja državna proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti je v petek potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, slavnostni govornik je bil predsednik DS Mitja Bervar. V nagovoru je poudaril, da moramo svojo državo negovati, spoštovati, jo varovati in jo z aktivnim državljanstvom tudi sooblikovati. Čas je, je dejal, da nas spori iz preteklosti nehajo hromiti. Od vseh političnih akterjev pa pričakuje preseganje bojev za dnevnopolitični prestiž in zavzemanje za skupno dobro.

Vir: Občina Kamnik