Naslovnica / NOVICE / Deseti občni zbor Podeželskega društva – Utrip pod lipo domačo, Motnik

Deseti občni zbor Podeželskega društva – Utrip pod lipo domačo, Motnik

26. februarja 2010 je bil ustanovni sestanek Podeželskega društva – Utrip pod lipo domačo v Motniku, dne 7. marca tega leta pa je bil prvi občni zbor društva.

Naš utrip – občasnik iz motnika št. 8 – 2019

Torej prihaja deseta obletnica delovanja društva, ki si je v svojem statutu zastavilo delovanje na področjih, ki jih takrat ni pokrivalo nobeno drugo društvo v Motniku, predvsem pa je bil in je poudarek na ohranjanju kulture in oživljanju starih običajev v tem okolju. Društvo uspešno deluje torej deset let in izpolnjuje že na začetku zastavljene cilje, vse svoje dogodke pa zbere v kroniki dogodkov, v časopisu z naslovom »Naš utrip, Občasnik iz Motnika«. V prvi številki so bili zabeleženi dogodki od ustanovnega sestanka do decembra 2011, ko so članice društva spekle kmečke dobrote in jih postregle zbranim ob novoletni jelki na sredi trga Motnika. Na koncu te prve številke je bila objavljena tudi zadnja pesnitev prof. Franca Drolca, Moški –ženski sonet in na predzadnji strani je Drolc zapisal nekaj stavkov, s katerimi je novo nastalemu časopisu zaželel »srečno na pot«. To je bilo tudi zadnje, kar je profesor kjerkoli objavil pred svojo smrtjo.

Na desetem, jubilejnem, občnem zboru smo se člani društva zbrali v nedeljo, 20. januarja, ob 15.00 uri, v stavbi nekdanje občine, v lepem prenovljenem prostoru, ki je tudi nekoč služil za sestanke krajevnih institucij, volitve in za prireditve v kraju. Občni zbor je vodil Valentin Zabavnik, zvesti član našega društva. Po začetnem pozdravu in izvolitvi organov zbora so sledila poročila predsednice društva, tajnika, blagajnika in nadzornega odbora. Vsa poročila so bila sprejeta, tudi razprava ob podanih poročilih je bila zanimiva.

Nato je prevzela besedo predsednica Ančka Podbevšek in podala program društvenih dogodkov za leto 2019. Po točki razno nas je s svojim nastopom razveselila gostja večera, gospa Veronika Pogačar iz Radomelj in predstavila lepe primerke starejše oblačilne tehnike za ženske in moške, značilne za čase, ko so ljudje bili revni in je tudi obleka bila zelo enostavna, večinoma brez posebnega spodnjega perila, a praktična za vsakdanjo rabo. Gospa se z zbiranjem že pozabljenih in velikokrat zavrženih oblačil ukvarja čisto samo iniciativno, se udeležuje razstav in tudi nas je na povabilo g. Zabavnika prijazno obiskala. Zelo smo je bili veseli in se ji zahvaljujemo za ta obisk.

 

Popoldne in druženje se je raztegnilo v večer, prijazne gospodinje so pripravile lepo pogostitev, občutki ob srečanju v lepem, svetlem in toplem prostoru pa so dobri, vladala je pozitivna energija, ljudje pa so sodelovali, se oglašali in bili dobre volje. Pohvalno za pripravo občnega zbora društva v novem okolju.

Marina Drolc, Motnik

Arhiv vseh številk občasnika podeželskega društva Utrip pod domačo lipo – Naš utrip
(glasilo si lahko prenesete s klikom na sliko)

nas utrip1

Naš utrip št. 1 – 2012

Naš utrip št. 2 - 2013

Naš utrip št. 2 – 2013

Naš utrip št. 3 - 2014

Naš utrip št. 3 – 2014

Naš utrip št. 4 - 2015

Naš utrip št. 4 – 2015

Naš utrip št. 5 - 2016

Naš utrip št. 5 – 2016

Naš utrip št. 6 - 2017

Naš utrip št. 6 – 2017

Naš utrip št. 7 – 2018

Naš utrip št. 8 – 2019