Naslovnica / KULTURA / Dobro obiskano predavanje o cerkvi sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom

Dobro obiskano predavanje o cerkvi sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom

Galerija Miha Maleš, kjer so gostili predavanje dr. Ferdinanda Šerbelja o cerkvi sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom, je bila sinoči polna do zadnjega kotička.

Doktor Šerbelj je namreč predaval o cerkvi sv. Primoža nad Kamnikom, ki stoji na južnih obronkih Velike planine in je priljubljen cilj pohodnikov in izletnikov. Predstavil je svojo prenovljeno monografijo o tem kulturnem spomeniku, ki je prvotno izšla leta 1995 na pobudo profesorja Milana Šuštarja, kateri je bil takrat tudi ključar pri Svetem Primožu. Delo je že pred leti pošlo in tako se je rodila ideja o prenovljeni in nadgrajeni monografiji.

 

Tekom predavanja je dr. Šerbelj zbrane popeljal skozi zgodovino samega mesta, kako je nastalo in kako se je razvijalo, nato pa vse to vpeljal v predavanje o znameniti cerkvi. Ob projekciji fotografij so se obiskovalci sprehodili do spomenika od izhodišča v Stahovici, si ogledali notranjost cerkve in ob razlagi fresk izvedeli, da so si edinstvene v Sloveniji. Cerkev in freske so ohranjene v izvirni podobi, saj v 19. stoletju niso posegali vanje, avtor samih fresk pa še danes ostaja neznan.

Doktor Ferdinand Šerbelj se je na koncu zahvalil še vsem sodelujočim pri izvedbi in izdaji monografije ter se posvetil vprašanjem obiskovalcev željnih znanja.

 

Laura Hribar