Naslovnica / Napovedi in obvestila / Dorotejina šola ročnih del: Šivanje

Dorotejina šola ročnih del: Šivanje

Vljudno vabljeni na 8-urni začetni tečaj šivanja v samostanu Mekinje, ki ga bo vodila Brigita Ložar, ustanoviteljica Trmoglavke, šivilja, oblikovalka in inštruktorica šivanja.

Potrebe po znanju šivanja

Šivati bi moral znati prav vsakdo. Sploh v današnjem času, ko je modna industrija naklonjena uporabi slabših materialov kot nekoč in se nam stvari rade strgajo, kak šiv poči, se zadrga pokvari…

Ali pa imamo zelo aktivne otroke, ki nemalokrat pridejo domov s strganimi hlačami na kolenih?

Morda bi radi prevetrili svojo garderobo s kakšnim unikatnim kosom izpod naših rok?

Morda bi radi ustvarili domačnost doma s kakšno čudovito prevleko za blazino, dekorativnimi kosi, pogrinjki za mizo?

Znanje šivanja nam vse to omogoča, poleg navedenega pa je to naložba v naše znanje, ki nam ga nihče nikoli več ne vzame.

Koristi znanja šivanja

Z novimi koristnimi znanji, sploh takimi, ki vključujejo ročne spretnosti in ustvarjalnost pa ne le krepimo naše možgane, temveč tudi našo samopodobo, samozavest.

Zato je odločitev »Želim znati šivati!« zagotovo ena tistih, ki vam bo pomagala do lepšega življenja tako na notranji, osebni ravni, kot tudi oblikovala vaše zunanje okolje v lepše, domačno, kreativno sfero.

Kje je dobro začeti?

V prvem sklopu tečaja bomo iz kosov tkanin, ki jih boste prinesli udeleženci seboj (oblačila, ki jih ne nosite, blago, ki ga ne potrebujete), izdelovali dekorativne izdelke za dom.

Različne tehnike šivanja bomo spoznali preko šivanja konkretnih izdelkov: prevleke za blazino, pogrinjkov za mizo in nakupovalne torbe.

CILJNA SKUPINA

Za koga je tečaj primeren? Za čiste začetnike in za tiste, ki šivati sicer že znajo, pa rabijo ustvarjalni poriv.

Program:

1. Dan: torek, 19.4.2022, od 17.00-20.00 ure

Prevleka za blazino, spoznavanje quiltinga

 • Osnove delovanja šivalnega stroja in najpogostejše težave pri šivanju.
 • Pametni pripomočki, ki bi jih morala imeti vsaka domača šivilja
 • Kaj je vajenica in čemu služi?
 • Kako režemo blago?
 • Merjenje blazine in izdelava »kroja«.
 • Šivanje prevleke za blazino.
 • Spoznavanje medvlog.
 • Kaj je quilting?
 • Rezanje blaga za namizne pogrinjke (vsak udeleženec izdela 1 pogrinjek, po želji doma več).

S seboj prinesete: šivalni stroj s priborom, ostanke bombažnega blaga (poplin, platno, dekor bombaž, drugo neraztegljivo blago), bel in črn sukanec (debeline 120), rezervne igle, dekorativno blazino, za katero boste izdelovali prevleko.

2. Dan: petek, 22.4.2022, od 17.00-20.00 ure

Moden namizni pogrinjek in eko nakupovalna vrečka

 • Šivanje quilt vzorca za pogrinjek.
 • Uporaba medvloge za pogrinjek.
 • Obrezovanje končne dimenzije in šivanje podloge.
 • Obrobljanje pogrinjka.
 • Rezanje delov za zložljivo nakupovalno vrečko.
 • Kaj so gurtne in kako se uporabljajo?
 • Šivanje nakupovalne vrečke.

S seboj prinesete: šivalni stroj s priborom, ostanke blaga ali izdelkov iz tkanin, ki jih ne potrebujete, bel in črn sukanec (debeline 120), rezervne igle.

Trajanje: 2 x 4 šolske ure

Termin: torek, 19. 4. 2022 in petek, 22. 4. 2022, od 17.00-20.00 ure

Cena: brez vključenega blaga in dodatkov (po e-pošti prejmete nakupovalni seznam) 89 €/ osebo

Po dogovoru lahko  blago priskrbi tudi mentorica (to zapišite v prijavi!).

S seboj prinesete svoj šivalni stroj, bel sukanec debeline 120 in škarje za blago.

Če šivalnega stroja nimate, sta na voljo 2 stroja za izposojo, proti doplačilu 10€/osebo/tečaj.

Število udeležencev je omejeno. Tečaj bo izveden v primeru vsaj 6 prijavljenih.

Prijave

Prijavite se lahko preko elektronske pošte info@samostanmekinje.si oziromali prijavnega obrazca: Prijava na Dorotejino šolo ročnih del: Šivanje (google.com)

O mentorici

Brigita Ložar, ustanoviteljica Trmoglavke, je šivilja, oblikovalka in inštruktorica šivanja. Sama je za šivalni stroj prvič sedla pri 8. letih, saj se je že od malih nog srečevala z blagom in interes za šivanje podedovala od svoje mame ter sestre. V veliko inspiracijo ji je bil v mladosti tudi sosed krojač Ludvik. V njegovem krojaškem ateljeju je v osnovni šoli preživela veliko časa, ga opazovala pri delu in spraševala. Že kot mali deklici je bila Brigiti najbolj všeč pravljica Šivilja in škarjice in že takrat je vedela, kaj je njeno poslanstvo. Čeprav so jo poklicne vode kasneje odnesle drugam, se od šivanja ni oddaljila – še več; kakor je tekstilna in šiviljska znanost napredovala, tako je Brigita poglabljala svoje znanje.

V zadnjem času je Ložarjevo še bolj poklicalo podajanje znanja, zato se je podala v podjetniške vode tudi s tečaji šivanja. Šivanja uči starejše in mlajše, tako v živo, kot preko spletnih tečajev. Njena trenutna misija je šivanja naučiti 1000 ljudi, saj Brigita trdno verjame v koristi tega znanja in tudi pozitivne posledice, ki jih znanje šivanja za posameznika in družbo ima.

Zato smo Brigito Ložar povabili, da njeno strast do šivanja podeli tudi z vami, v inspirativnem okolju našega Samostana Mekinje.

Zavod za kulturo Kamnik

Dorotejina šola poteka v okviru projekta Samostan – mesto srečevanj, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve