Naslovnica / KULTURA / Ducat poetičnih pod Malim gradom

Ducat poetičnih pod Malim gradom

Druščina kamniških ljubiteljev poezije je s spontanim recitalom poskrbela, da je bil Svetovni dan poezije obeležen tudi v Kamniku.

V ponedeljek, 21. marca 2016, se je, vsem na očeh, hkrati pa skorajda povsem skrito, da ne rečemo ignorirano, v Kamniku odvil svojevrsten dogodek s katerim je druščina kamniških poetičnih zanesenjakov, z recitiranjem in prebiranjem poezije, obeležila Svetovni dan poezije.

ducat poeticnih 2

Zasluge za spontan recital, ki se je pod Malim gradom odvil brez zastav in fanfar, žarometov, rezanja trakov, slavnostnih govornikov, pogostitev ter vsega drugega glamuroznega pompa, ki kamniške ljubitelje kulture običajno mami h kulturnemu udejstvovanju,  gre v največji meri pripisati udarni trojki mladih fantov, ki so kamniško poetično ceno dodobra vzdramili že z organizacijo vse bolj priljubljenih in obiskanih pesniških mnogobojev »Pest besed«.

Ob Svetovnem dnevu poezije so se Matic, Urban in Aljoša s »pesniško gverilo« podali tudi na kamniške ulice, na poetično druženje pa so, domala tik pred zdajci, prek družabnih omrežij povabili tudi svoje someščane.

 

Pričakovati bi bilo, da bodo v mestu, v katerem kronično primanjkuje poetičnega razpoloženja in katerega zgodovina pomni kar nekaj pesnikov, poezije željne množice ob napovedani uri kar drle v staro mestno jedro, ampak žal je tako, da se Kamničani in Kamničanke tovrstnih prireditev v večjem številu udeležujejo zgolj pod pogojem, da so obilno začinjene z grenkim poprom politike.

 

Pa nič za to, kajti pod Malim gradom se je v ponedeljek proti večeru zbrala simpatična, domala elitna druščina ducata z muzami blagoslovljenih ljubiteljev poezije, ki je običajni predvečerni mestni mir zmotila ter popestrila s prebiranjem in recitiranjem najrazličnejše poezije, brez poprejšnjega scenarija ali dogovora, napaberkovane bodisi iz zakladnice lastnih beležk, bodisi iz najimenitnejših in najbolj zelenih pašnikov Parnasa. Pri tem pa se je povsem zabrisala ločnica med nastopajočimi in občinstvom, saj je domala vsak izmed prisotnih k »programu« prispeval vsaj kak verz ali dva.

 

Vsekakor omembe in zabeleženja vreden dogodek, ki je, po besedah kamniškega starega kulturnega mačka, po doživetju spominjal na prizor iz kultnega filma o društvu mrtvih pesnikov in kakršnih si v Kamniku lahko v prihodnje samo še želimo. Tudi zaradi tega, ker se je prijetno druženje ducata poetičnih Kamničank in Kamničanov po recitalu nadaljevalo v nekoliko bolj toplem zavetju enega izmed številnih kamniških prostorov navdiha in izvirov parnaškega nektarja.

Še to, ko je že ravno govora o poeziji; nova priložnost za prisostvovanje kamniškemu pesniškemu dogajanju vam bo ponujena že 8. aprila 2016, ko bo v Mladinskem centru Kotlovnica na vrsti že 5. krog pesniškega mnogoboja »Pest besed«, deloma pa tudi že 2. aprila 2016 na Damonstraciji v Blues baru.