Naslovnica / Črna kronika / Duplico in Šmarco naj bi zadimila napaka delavca v livarni
Simbolična fotografija.

Duplico in Šmarco naj bi zadimila napaka delavca v livarni

Včeraj zvečer je občane, pa tudi gasilce, močno vznemiril močan in gost dim, ki se je vil iz enega od poslovnih prostorov na območju nekdanjega stola, v neposredni soseščini nakupovalnega središča Qlandia.

Pod vtisi izkušenj nedavnega požara skladišča na območju nekdanjega Alprema, so se gasilci na poziv občanov, ki so jih obvestili o veliki količin gostega dima, ki se vali iz nekdanjega Stora in je dodobra zadimil dobršen del Duplice in Šmarce, odzvali zelo resno.

Pozivu se je odzvalo kar 43 gasilk in gasilcev, in sicer 29 gasilcev PGD Kamnik in 14 gasilcev PGD Duplica, ki so na prizorišče domnevnega požara prihiteli z več vozili, vendar so na kraju ugotovili, da njihovo posredovanje tokrat ne bo potrebno.

Izkazalo se je namreč, da gost dim ni posledica požara, ampak napake v proizvodnem procesu v livarni družbe Kofra.

Ker je dogodek kar precej vznemiril občane, navsezadnje pa aktiviral tudi večje število gasilcev, smo Gregorja Frasa, direktorja livarne Kofra, zaprosili za pojasnilo zakaj je prišlo do tako obsežnega dimljenja ter ali tovrstno dimljenje predstavlja kakršno koli nevarnost za zdravje občanov.

V telefonskem pogovoru nam je  Gregor Fras dejal, da je do močnega dimljenja prišlo zaradi človeške napake, saj naj bi delavec, ki je bil zadolžen za čiščenje peči, v le-tej predolgo časa pustil čistilo za čiščenje peči, zaradi česar naj bi, po besedah Frasa, prišlo do rekcije in dimljenja.

Ob tem je Fras še dejal, da je šlo pri vsem skupaj za neljub dogodek, za katerega se vsem prizadetim opravičujejo, v prihodnje pa bodo poskrbeli, da do tovrstnih dogodkov ne bo več prihajalo. Moteč in gost dim naj bi bil, po besedah Frasa, nenevaren in neškodljiv, kot tak pa naj bi, po mnenju direktorja livarne Kofra, v kateri so gasilci v preteklosti nekajkrat sicer že posredovali, ne ogrožal zdravja ter premoženja občanov.