Naslovnica / KULTURA / Dušan Sterle – Pod drobnogledom časa

Dušan Sterle – Pod drobnogledom časa

Galerija Miha Maleš je bila sinoči polna, kot že dolgo ne. Ne le obiskovalcev, ki so prišli na odprtje razstave »Pod drobnogledom časa«, ampak predvsem likovnih del kamniškega slikarja Dušana Sterleta, ki je, brez najmanjše trohice dvoma, bržkone eden izmed najbolj plodovitih, iskreno srčnih ter pronicljivih, predvsem pa (kritično) izpovedno močnih slovenskih likovnih ustvarjalcev.

Ne le kot slikar in likovni ustvarjalec, ampak tudi kot človek, ki s svojstveno, domala samoniklo in prepoznavno likovno govorico, tako s tematiko, kot neposrednostjo in kvaliteto svojega likovnega izraza, četudi premalo poznan in cenjen, s svojo pristnostjo, kot kleno trmast osamljen osamelec štrli in kljubuje dušeči poplavi povprečnosti in s komercialo pogojene všečnosti, dekorativnosti, kiča ter slepomišne megle likovnega ter prevladujočega (kvazi) ustvarjalnega bleferstva.

Četudi je razstava »Pod drobnogledom časa« ena izmed njegovih najobsežnejših dosedanjih razstav, pa predstavljena in razstavljena dela predstavljajo zgolj majhen drobec Sterletovega obsežnega, domala »mamutskega« ustvarjalnega opusa, ki bi si zagotovo zaslužil, da se iz podstrešij, skladišč in drugih začasnih deponij, preseli pod razstavne luči galerij ter monografsko ovekoveči.

Ker pa Dušan Sterle sodi med tiste preklemansko redke, domala »zoprne« prave umetnike, ki nas s svojimi likovnimi deli, ki pripovedujejo raznovrstne, tudi neprijetne zgodbe, z neverjetno in vsega občudovanja vredno vztrajnostjo ter trmo, brez obotavljanja in usmiljenja nenehno opominja in opozarja tudi na vse tisto, kar smo že in kar bi še radi pometli pod preprogo, obenem pa se, raje kot samopromociji in (samo)branjevstvu, predaja in posveča ustvarjanju, si česa takšnega ne Dušan, ne vsi tisti, ki znajo ceniti njegovo ustvarjanje, najbrž še lep čas ne moremo obetati. Ali pač?

V spremni besedi razstave, ki jo je odprl kamniški župan Matej Slapar, zbrane pa je nagovorila in pozdravila tudi direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik Zora Torkar, je kustosinja razstave Saša Bučan, med drugim, zapisala:

»Dušan Sterle (1948, Razdrto pri Postojni) je slikar, ilustrator, grafik in oblikovalec. Šolal se je na Šoli za oblikovanje v Ljubljani, kjer sta ga poučevala likovni pedagog, profesor, Tone Žnidaršič in akademski slikar Marko Šušteršič.  Kot grafični oblikovalec je bil vse do upokojitve  zaposlen v časopisni hiši Delo. Svoje delo je predstavil na več kot tridesetih samostojnih razstavah, od leta 1970, ko je začel svojo ustvarjalno pot, pa je tudi stalno prisoten na številnih likovnih kolonijah in ex temporih.  Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

Sterletovo slikarstvo je v začetku, v sedemdesetih letih, črpalo iz bazena surrealističnega slikarstva. Kot tradicionalni umetnik se je v tem obdobju obrnil k upodabljanju nenamernih oznak oz. podob na platno, ki pa v svoji globini potujejo po miselnih mrežah, v katere se ujamemo, in kažejo podobe, ki umetnika obsedajo. Tako seveda kljub realizmu ne gre za neko fotografsko kopiranje realnega, videnega, ampak za nenehno nanašanje posamičnega izven konteksta, spajanja le-tega in ustvarjanje lastne interpretacije.

Če so začetna dela trkala na vrata iluzionističnega surrealizma, kakršnega sta obravnavala Salvador Dali in Rene Magritte tako v vsebinskem smislu kot tudi pri izboru likovnih sredstev in tehnike prečiščenega ter rafiniranega likovnega zapisa, pa se že v  naslednji fazi pojavi likovni izraz popolnoma lastne likovne govorice, ki jo Sterle razvija do mere, ko z vsem priznanjem lahko rečemo, da gre za njegov slog; od tistega trenutka dalje namreč vse, kar ustvari, nosi prepoznaven pečat.

Pri figuraliki Dušana Sterleta gre večinoma za podobe, ki nastajajo v širših ciklih. Vsebinsko gre za osebna doživetja, spomine, hipne momente, včasih tudi izreze iz sanj, igre. V delih pogosto prevladuje nekakšna lahkotnost, ki je tudi značilna za postmodernistično figuralno slikarstvo, prav tako pa ne gre spregledati uporabe vseh umetnostnih tradicij do tistega časa, ki so tudi zaradi odprtosti umetnikov in poznavanja minulih umetnostnih zvrsti razvijale popolnoma samosvoje slogovne raznolikosti ter večplastnost zaradi vpeljevanja avtopoetik.

Prav zaradi slednje se avtor lahko izogiba  znanim sporočilom, vpeljuje prikrite pomene ter je vseskozi tu zaradi umetnosti, dela samega, in ne stoji na mestu tistega, ki bi skušal skozi delo izboljšati svet. Podobe vsakdana ne nosijo sporočil, lahko so tako realne kot imaginarne, ne reflektirajo le našega življenja in se predvsem vzpenjajo na mesto, ki presega vrednost dokumenta, zatorej ne gre za fotografsko kopiranje, ampak za interpretacijo posamičnega momenta. Sterle vpeljuje vsebine vsakdana na način, da v nas obudi drobne trenutke, ki jih tudi sami srečujemo, smo del njih ali zgolj njihovi opazovalci.

Sterletova likovna pot je po vsebinski plati nekakšna vizitka, kronika družbe in posameznika, poklon naravi, s strogo likovno tehnične plati pa nenehno potepanje, hlastanje po eksperimentiranju in nenehno neutrudno beleženje lastnega in širšega družbenega bivanja.«

Razstavo Dušana Sterleta »Pod drobnogledom časa«, katere postavitev so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Občina Kamnik in Calcit d.o.o., si lahko v Galeriji Miha Maleš ogledate do 12. oktobra 2019, ogled razstave pa vam nadvse priporočamo.