Naslovnica / KULTURA / Dvovrstični poetični prvak je postal Dado Nesta

Dvovrstični poetični prvak je postal Dado Nesta

V Mladinskem centru Kotlovnica so se v petek, šele drugič v pestri kamniški in svetovni zgodovini, odvile Dvovrstičnice, unikatno pesniško prvenstvo v improviziranem ustvarjanju dvovrstične poezije, na katerem je, kot nesporni zmagovalec, zablestel kamniški spletni trubadur Dado Nesta.

V zahtevnem preizkusu spontanega pesniškega ustvarjanja, ki od sodelujočih zahteva, ne le izjemen pesniški talent in pretanjen občutek za besede, ampak tudi precejšnjo psihofizično pripravljenost, so se tokrat pomerili štirje tekmovalci, in sicer trije prekaljeni stihoklepi, ki smo jih že nekajkrat videli na odru slamovskih pesniških mnogobojev Pest besed: Čunja (Aljoša Rebrača), Urban Kavka in Martin Špendl ter največje presenečenje večera, novinec pesniških odrov Dado Nesta.

Da se nihče izmed nastopajočih na nastop ni mogel pripraviti v naprej, pa je poskrbelo občinstvo in voditelj prireditve, šarmantnoglasni ljubljenec kamniških ženskih src Matic Maček.

Vstopnina na izviren pesniški večer je bila namreč beseda, ki so jo obiskovalci prireditve ob vstopu napisali na list papirja, le-te pa so morali nastopajoči, po naključnem vrstnem redu, kot so bile izvlečene iz klobuka, uporabiti pri skladanju dvovrstičnic, pri čemer sta bili točkovanitako hitrost, kot tudi izvirnost sklepanih stihov.

V izločilnih pesniških dvobojih, ki so, poleg besedne vstopnine, vsebovali tudi naključne besede iz enciklopedije in sestavin kuharskih receptov, sta si največ točk, ki jima jih je prisodila stroga žirija občinstva, priborila Martin Špendl in Dado Nesta, ki sta se v nadaljevanju spopadla v neusmiljenem dvovrstičnem pesniškem finalnem dvoboju.

S svojimi verzi je občinstvo najbolj navdušil Dado Nesta, ki je za nagrado, kot nesporni prvak letošnjih Dvovrsitčnic, iz rok lanskoletnega zmagovalca, le-ta letos zaradi strahu pred močno konkurenco ni branil naslova, prejel prehodni pokal v obliki zajetnega bistriškega kamna, ki mu je bil zaupan v varstvo do prihodnjega tovrstnega dvoboja.

Prihodnji dovoboj pa utegne biti še bolj napet in zabaven, kajti med obema dosedanjima varuhoma prehodnega pokala je že ob predaji zajetnega kamna preskočila navihano iskriva poetična iskrica.