Naslovnica / NOVICE / Ekogib – dan odprtih vrat na OŠ Šmartno

Ekogib – dan odprtih vrat na OŠ Šmartno

V soboto, 18. 5. 2019, smo imeli na šoli dan odprtih vrat z naslovom Ekogib, teme dneva pa so bile zdrava prehrana, gibanje in ekologija.

Najprej so imeli učenci delavnice s področja ekologije in gibanja: iz bambusa so izdelovali piščali, iz majic so izdelovali vrečke,  izdelovali so izdelke iz lesa, ponovno so uporabili  odpadno embalažo, sestavili so ekokviz.

 

Učenci od 1. do 3. razreda so imeli delavnice s področja gibanja, prve pomoči in zdrave prehrane.

 

Ob 10.30 so se nam pridružili starši, ki so najprej prisluhnili predavanju gospoda Antona Komata z naslovom Zdravstvena tveganja industrijsko predelane hrane.

 

Anton Komat je publicist, pisatelj in naravovarstvenik. Opozoril je na ključne stvari, na katere moramo biti pozorni pri prehranjevanju in kupovanju izdelkov v trgovini. Poudaril je, da bomo uživali najbolj zdravo hrano, če jo bomo pridelali sami ali pa jo kupili od lokalnih kmetov.

Po predavanju so si starši lahko ogledali predstavitve plesov, razstavo izdelkov, ki so nastali v delavnicah, degustirali zdrave jedi, ki so jo pripravili učenci 8. razreda ter opravili meritve, ki jih je izvajal Center za krepitev zdravja Kamnik.

Učenci, ki obiskujejo interesno  dejavnost Vrtičkanje, so obiskovalcem na stojnici nudili metin čaj, ki so ga poimenovali Prijateljček, in sobne vijolice, ki so jih vzgojili  iz podtaknjencev. Po predstavitvah je v telovadnici potekala med razredna igra v odbojki.

Andreja Hrovat, vodja aktivnosti