Naslovnica / Napovedi in obvestila / Evropski dan oživljanja 2017

Evropski dan oživljanja 2017

Evropa vsako leto 16.10. obeležuje »Evropski dan reanimacije«. V vseh evropskih državah in tudi v Sloveniji zato potekajo aktivnosti ozaveščanja o pomenu pravočasnega ukrepanja pri nenadnem srčnem zastoju.

Naj naštejemo nekaj dejstev o nenadnem srčnem zastoju:

  • Nenaden srčni zastoj je eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah in tudi v Sloveniji: v Evropi vsako leto doživi srčni zastoj med 350.000 in 400.000 ljudi, v Sloveniji okoli 1600 (oz. 4-je dnevno).
  • Takojšen začetek temeljnih postopkov oživljanja s strani očividcev lahko celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju.
  • Defibrilacija v času 3-5 minut po kolapsu lahko poveča delež preživelih na 50-70 %.
  • V Sloveniji laiki začnejo oživljati na terenu v 30 %, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope prične oživljati 50 – 70 % laikov.
  • Verjetnost, da oseba, ki je v srčnem zastoju, preživi, se vsako minuto, ko očividec ne oživlja, zmanjša za 10 %. Očividec, ki izvaja temeljne postopke oživljanja 3 do 4-krat poveča verjetnost preživetja.

Zaradi naštetih dejstev bi želeli, da se delež pravočasnega oživljanja s strani laikov izboljša.

Zato organiziramo predstavitev temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporabe avtomatskega defibrilatorja (AED) 18.10.2017 med 18. in 19. uro v trgovskem centru Qulandia Kamnik.

Praktični prikaz TPO in uporabe AED si lahko pogledate tudi v videoposnetku.

Nadja Pfajfar Križnič, dr. med. in Judita Trunk, dr.med.,
ZD Kamnik