Naslovnica / NOVICE / Film Tomaža Schlegla “Urbicid” in okrogla miza Izziv-X: Smodnišnica
Foto: Anja Gea Sladić, Mesto oblikovanja Slovenija

Film Tomaža Schlegla “Urbicid” in okrogla miza Izziv-X: Smodnišnica

V četrtek 19.2. se je v Mestu oblikovanja Slovenija odvila prva okrogla miza iz serije Izziv-X: Smodnišnica na pragu Kamniško-Savinjskih Alp se razprodaja. A kako?.

Razpravljali so: Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, Matej Slapar, podžupan občine Kamnik in Tomaž Schlegl, arhitekt, okroglo mizo pa je moderiral Zmago Novak.

Pred začetkom okrogle mize je bil prikazan avtorski film “Urbicid” arhitekta Tomaža Schlegla, v katerem avtor prikazuje svojo vizijo prihodnosti področja Smodnišnice kot velikega športnega in turističnega središča, hkrati pa v občinsko upravo Občine Kamnik uperja prst, da ne upošteva že razvite vizije za območje Smodnišnice ter ji hkrati očita premalo vizionarstva in drznosti.

Predstavljeni film Tomaža Schlegla “Urbicid”, kot tudi njegov nekoliko daljši dodatek, si lahko ogledate v priloženih videoposnetkih, ogledate pa si lahko tudi posnetek same okrogle mize.

URBICID

ARHITEKTURNO URBANISTIČNI FILM

SPREMNA BESEDA

Vizija dolgoročnega prostorskega razvoja mesta nam pokaže, kaj smo, kje smo in kaj hočemo doseči. Strategija nam pove, kaj moramo za to narediti. Urbanistični načrt prikaže, kako in kam vizijo umestiti, politika upravljanja mesta pa, na kakšen način jo uresničiti.

Absolutna povezanost med vizijo, strategijo, urbanističnim načrtom in prostorsko politiko je torej nujen in potreben pogoj za uspešen dolgoročni razvoj mesta.

Vizija trajnostnega razvoja odkriva tiste vrednosti, po katerih lahko Kamnik izstopa med ostalimi mesti. Z njimi naj ne tekmuje na temelju istih vrednot, ampak naj raje izbere lastno pot, po kateri se bodo konkurenčna mesta lahko zgledovala ali, še bolje, z njim sodelovala. Poiskati je torej treba primerjalne prednosti kamniške občine in kaj je njena absolutna konkurenčna prednost.

Kamnik ima izjemno bogato in edinstveno naravno ter kulturno dediščino, ki smo jo prejeli iz rok svojih prednikov. Potenciali, kot so regijski park, območje nekdanje Smodnišnice, historično mestno jedro, kamniški gradovi, Plečnikova dediščina… bi z oživitvijo lahko predstavljali poglaviten vir občinskih dohodkov, namesto da njihovo vzdrževanje zgolj bremeni občinski proračun.

Leta 2008 sem dobil nalogo, da v okviru izvajalca novega prostorskega načrta podjetja Locus izdelam strokovne podlage za urbanistični načrt mesta Kamnik. Urbanistični predlog je zajemal področje od Šmarce na jugu pa vse do zaključka Smodnišnice na severu s ciljem, da se mesto uredi v funkcionalno celoto z upoštevanjem vizije občine, ki želi v prihodnosti kot glavno panogo razvijati turizem.

Naloga je bila končana leta 2009, predlog pa je bil umeščen v osnutek OPN-ja, ki naj bi bil sprejet v letu 2011. Občina bi tako imela dovolj časa, da se temeljito pripravi na črpanje EU sredstev iz finančne perspektive 2014-2020.

Žal OPN še danes ni sprejet, vizija pa je začela bledeti. Poleti 2013 je bila zadnja javna razgrnitev OPN-ja. Občinsko vodstvo je sicer obdržalo več kot dve tretjini predlaganih rešitev iz leta 2009, vendar je iz osnutka OPN-ja izločila dva temeljna strateška projekta, zaradi česar se je urbanistični načrt začel podirati: intermodalni potniški terminal na Zapricah in širitev industrijske cone na Korenovi.

Osnutek OPN-ja, ki je predvideval logično prehajanje dejavnosti od industrijskih na jugu, stanovanjskih v osrednjem delu in do turističnih na severu mesta, se je zaključeval s kulturno rekreativnimi dejavnostmi v zelenem območju nekdanje Smodnišnice. Umestitev potniškega terminala na Zapricah pa bi rešila problem prometa v starem mestnem jedru.

Na območju Smodnišnice je bila predvidena izgradnja največjega srednjeevropskega športno rekreativnega parka, ki se navezuje na regijski park Kamniško-Savinjske Alpe. Izvedba tega programa bi vplivala na razvoj turističnih potencialov ne le Kamnika, ampak celotne Slovenije.

Z ohranitvijo industrije in vpeljavo glavnega mestnega terminala na tem območju, pa se zastavljene strategije ne da več izpeljati.

Uresničevanje strategije dolgoročnega razvoja mesta je dolžnost izvoljenih predstavnikov občinske politike in izjemno odgovorno dejanje, ki lahko potenciale občine uniči, ali pa zagotovi njen razcvet in izboljša kakovost življenja prebivalcev in njihovih potomcev.

Tomaž Schlegl, univ. dipl. ing. arh.

Urbicid 2 je dodatek k osnovnemu filmu, kjer je 3D model predstavljen iz človeške perspektive:

Posnetek okrogle mize Izziv-X: Smodnišnica, ki jo je moderiral Zmago Novak, v njen pa so razpravljali: Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, Matej Slapar, podžupan občine Kamnik in Tomaž Schlegl, arhitekt, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Na naslovu: http://mestooblikovanja.com/porocilo-izziv-x-smodnisnica/ si lahko preberete tudi poročilo z okrogle mize.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve