Naslovnica / ZANIMIVOSTI / Finalistke Miss Slovenije 2018 so se izkazale v vlogi pastiric

Finalistke Miss Slovenije 2018 so se izkazale v vlogi pastiric

Prihod živine in pastirjev na planino je privabil tudi mlada in ambiciozna dekleta, finalistke tekmovanja Miss Slovenije 2018, ki so v preteklih treh dneh doživele pastirsko izkušnjo!

Na prelepo sončno ponedeljkovo jutro so se finalistke tekmovanja z ekipo in v spremstvu gorskega vodnika odpravile na Veliko planino. Pot jih je vodila skozi Dolski Graben, kjer markacija označuje kar triurno hojo. Vesele, malce utrujene in lačne so prispele do gostišča Zeleni rob, kjer so se okrepčale z domačimi jedmi. V spremstvu lokalnega turističnega vodnika ter pastirjev so si dekleta ogledala Veliko planino, Preskarjev muzej in druge znamenitosti ter spoznale, kakšni izzivi jih čakajo v prihodnjih dneh. Večer so dekleta zaključila s kvizom o Veliki planini. Seveda so čez dan pozorno poslušale o Veliki planini in na vprašanja odgovarjala kot prave poznavalke Velike planine!

Pastirjev dan se začne že zgodaj. In kot pravijo finalistke, “rana ura, zlata ura”, so tudi dekleta za delo v hlevu poprijela že zgodaj zjutraj. Ko ura odbije 5. zjutraj, se pastir že loti dela. Najprej je bilo seveda treba živino pomolsti, nato gnati na pašo, lope pa očistiti in poskrbeti za odvoz gnoja. Dekleta so izzive uspešno opravila in kljub zgodnji uri z nasmehom na obrazu pomagala in po navodilih pastirjev opravljala pastirska dela. Po jutranjem delu pri pastirjih je sledila tlaka. Pastirji kosijo čmeriko ter čistijo ruševje, seveda pa je treba popraviti tudi ograje in pitnike. Tako so dekleta očistila pašnik, nato pa se odpravila na zasluženo pastirsko malico v pastirski stan Pri Gradišekovih, kjer so se okrepčala z domačim kislim mlekom in ajdovimi žganci. Sledila je izdelava sira trniča, ki nosi ljubezensko zgodbo, saj so ga pastirji izvoljenkam vedno podarjali kot dokaz ljubezni in zvestobe. Finalistke so si izdelale vsaka svoj trnič, med seboj pa si jih bodo podarile 13. julija, ko bodo Veliko planino ponovno obiskale.

Projekt Miss Slovenije se osredotoča na predstavitev Slovenije, slovenskih produktov in slovenskega turizma. Podpirajmo Slovensko je slogan letošnjega projekta in tako je finalistke pripeljal tudi na Veliko planino. Hkrati se želimo zahvaliti organizatorjem in vsem, ki so pri projektu sodelovali ter tako ali drugače omogočili izvedbo projekta Miss Slovenije 2018 na Veliki planini.

Velika planina d.o.o.