Naslovnica / KULTURA / Folkloristi so v Dom Kulture pripeljali plese iz celotne Slovenije

Folkloristi so v Dom Kulture pripeljali plese iz celotne Slovenije

Včeraj se je v veliki dvorani kamniškega kulturnega doma plesalo, plesi pa so prihajali vse od Ribnice pa do našega mesta.

Folklorne skupine z vsepovsod so pridno vadile in skupaj ustvarile dogodek z imenom Od Ribnice do Kamnika, svoj vložen trud pa so člani tudi dokumentirali in tako so pred vsakim nastopom predvajali videoposnetke svojih vaj.

Najprej so bili na oder povabljeni najmlajši člani z imenom Ta navihani, ki so svojo točko odplesali na staro uganko: Z rivcem rije, z repkom gradi – Kaj je to? Skupaj s plesom so zašili svojo točko, za njimi pa so se predstavili domačini z nastopom Po dekle v vas.

Folklorna skupina Kamnik je polno dvorano gledalcev navdušila in si zaslužila bučen aplavz, kaj kmalu pa so povabili na oder vesele folkloriste. Folklorna skupina Veselje, kjer so člani gluhi in naglušni so svojo točko pod imenom Srečanje odplesali fenomenalno. S trudom in vztrajnim delom so kljub temu da harmonike ne slišijo, odplesali svojo točko popolno in brez napak, preden pa so odšli z odra pomahali z rokami visoko v zrak.

Folkloristi z Vranskega so zbranim predstavili štajerske plese, za njimi pa so v ospredje stopili glasbeniki iz ansambla Galop. Ob poskočnih taktih so se na odru zavrtele folklorne skupine pomešane med seboj, gledalci pa so jih spremljali s ploskanjem.

Po glasbenem premoru so bili na vrsti dolenjski plesi, plesalci iz Domžal pa so se zavrteli na takte Preljube sosede. Folklorna skupina Bistra in glasbena skupina Tamburaši z Borovnice so predstavili Tinko Tonko, Folklorna skupina grmada pa nas je popeljala Po bončarskih ovinkih.

Za konec večera so na oder ponovno stopili Kamničani, ki so pokazali, da Kar godec zaigra, to Miha odplesati zna, zbrani pa so ob koncu dogodka vse sodelujoče še enkrat nagradili z bučnim iskrenim aplavzom, ki so si ga plesalci še kako zaslužili.

Predsednik Folklorne skupine Kamnik Janez Hribar se je obiskovalcem zahvalil za obisk in jim zaželel vesel Božič in srečno novo leto ter dodal, da se s Plesom in glasbo izpod kamniških planin vidijo prihodnje leto.