Naslovnica / Črna kronika / Gasilci so morali ponoči podreti nevarno drevo na Streliški

Gasilci so morali ponoči podreti nevarno drevo na Streliški

Včeraj ponoči se je na Streliški ulici »nenadoma posušila stara breza«, ki je grozila, da bo padla na transformatorsko postajo, zaradi česar so bili, prek sistema za zaščito in reševanje, interventno aktivirani člani PGD Kamnik in delavci Komunalnega podjetja Kamnik.

Kamniški gasilci in delavci Komunalnega podjetja Kamnik so bili včeraj okrog 22. ure obveščeni, da na Streliški ulici v Kamniku drevo nevarno ogroža transformatorsko postajo, zaradi česar je bilo, kljub deževni in vetrovni noči, v izogib padcu drevesa ter poškodbi transformatorske postaje, potrebno drevo interventno in nemudoma podreti.

S pomočjo gasilske lestve so gasilci najprej odžagali vrh drevesa, nato pa še deblo, za odstranitev ostankov podrtega drevesa pa so poskrbeli delavci Komunalnega podjetja Kamnik.

Naj ob tem dodamo, da so na nevarno drevo, katerega padli del je 3. avgusta 2018 že povzročil prekinitev dobave električne energije v mestnem središču Kamnika, tamkajšnji krajani pristojne opozarjali že več let, na prežečo nevarnost pa smo, 6. 9. 2018, še enkrat opozorili tudi na našem portalu.

 

Žal pa pristojni oz. mestne oblasti za odstranitev nevarnega drevesa niso uspeli poskrbeti že prej, tako da so morali za njegovo podiranje včeraj ponoči interventno poskrbeti kamniški gasilci in komunalci. To bi se najbrž dalo na nek način razumeti tudi kot svojevrstno, predvsem pa nedopustno zlorabo sistema (in sredstev) za zaščito in reševanje, pri čemer morajo prostovoljci gasilci in dežurne komunalne službe, tudi na račun lastne varnosti, odpravljati posledice  malomarnosti in neukrepanja pristojnih občinskih služb, ki bi morale za odstranitev omenjenega drevesa poskrbeti že zdavnaj.

 

Obenem smo prepričani tudi, da bi, še posebej glede na precej neobetavno vremensko napoved, gasilci in komunalci, če bi jim bilo to naloženo, za odstranitev nevarnega drevesa z veseljem, predvsem pa raje in varneje, poskrbeli že podnevi in ne šele sredi noči.