Naslovnica / NOVICE / Glavna jed prvega kamniškega kulinaričnega večera: Dobra volja

Glavna jed prvega kamniškega kulinaričnega večera: Dobra volja

Začela ga je nevihta, ki je grozila s pregonom dobre volje v druge kraje. Pa se Kamnik ni dal; zmagalo je sonce in razpoloženje, ki ga je doživeti le redko kdaj. O tem pričajo fotografije. Toliko nasmejanih, sproščenih, zadovoljnih in prijaznih obrazov domačinov in obiskovalcev le redko kdaj vidim. Naši vsakdanji izrazi so običajno resni, zaskrbljeni in napeti, nasmehi redki. Petkov večer pa je bil povsem drugačen. Lepši.

Za organizacijo dogajanja je poskrbel Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki je letos v parku Evropa združil kulinarično ponudbo domačih ponudnikov hrane s prijetnimi glasbenimi nastopi dveh znanih, prav tako domačih ansamblov; Kvatropirci in Ognjenimi muzikanti.

Ambient prireditve je dokazal, da za skok na plažo ni potrebno počasno cvrtje naši telesc v avtocestnih kolonah; vse imamo doma za vogalom in lahko se brezskrbno prepustimo zabavi. Ni manjkalo niti dobre hrane iz priznane skupne znamke Okusi Kamnika, za katero so poskrbeli različni kamniški gostinci kot so; Mojčine dobrote, kjer so pripravili sladko polento z jabolki in orehi, z gozdnimi sadeži, z ananasom in kokosom, sladki trnič, bombetto, black or white burger (primeren za vegane); Terme Snovik so pripravile Firštov golaž in Tuhinjsko filo in celo vroče hrenovke ter ribje jedi je bilo moč poizkusiti. Obiskovalci so lahko okušali piva iz lokalnih pivovarn Menin’c, iz Češnjic v Tuhinjski dolini in pivovarne Mali grad.

In ker k dobri hrani pritiče tudi dobra glasba sta nas s svojim nastopom razveselili kar dve izvrstni narodno-zabavni skupini. Najprej, da nismo pozabili, da smo vsemu navkljub na slovenski zemlji, je poskrbel ansambel Ognjeni muzikanti, ki nas je v drugem delu nastopa z veselimi ritmi pritegnil, da smo popevali in poplesavali v zvokih polke, rock’n’rolla in drugih melodij.

Frenk Jeglič (pivovarna Menin’c iz Češnjic v Tuhinjski dolini)

Skupina Kvatropirci nam je s priredbami dalmatinskih pesmi, ki jih ob diskretni spremljavi kitare pojejo izvrstni pevci, pričarala še vonj po soli, valovih in Dalmaciji. Tudi oni niso pozabili, da imamo v Kamniku radi tudi (in najprej) slovenske viže. Ja res znajo lepo zapeti… Še dobro, da je bilo izvirno poskrbljeno za številne ploske prostorčke kamor se je dalo nasloniti ali sesti; ležalnike, senene bale, klopce ali pa kar na prijetno topel kamnit tlak. Plaža Kamnik pod Alpami.

Sinergija kulinaričnega in kulturnega dogodka, druženje s poznanimi ali nepoznanimi ljudmi iz bližnje ali daljne okolice našega lepega Kamnika je v prvi vrsti pohvale vreden dogodek, ki združuje in povezuje predvsem domače ljudi. In, ko se znamo domačini imeti tako prijetno kot včeraj, nam ni skrbeti, da nas ne bi obiskali tudi od drugod. Imamo kaj ponuditi. Pravzaprav, če pomislimo bolje – imamo skoraj vse.

Mojčine dobrote (levo) Mojca Potočnik, (desno) Darja

Velja še omeniti, da se bodo v mesecu juliju ob spremljavi žive glasbe odvijali tovrstni kulinarično-zabavno-sprostilni dogodki vsak petek, od 17.00 ure dalje v parku Evropa. Naslednji teden bodo tako z vami duet Uroš in Tjaša ter Manca Berlec in nove okusne, drzne, tradicionalne in tako ali drugače – naše, kamniške dobrote. Pridite se »imet` dobro«. In, ko boste danes pripravljali zajtrk, kosilo in večerjo – ne pozabite na glavno jed!

Napisala: Brigita Artiček
Foto: Brigita Artiček in Kamnik.info

 

Fotoutrinki s prvega kamniškega kulinaričnega večera