Naslovnica / NOVICE / Gora ni nora – mi pa tudi ne

Gora ni nora – mi pa tudi ne

“Alpinisti so ljudje, ki ne mislijo samo na gore, če pa že mislijo, potem mislijo na gore.” Izrek iz knjige Gora ni nora

Včeraj zvečer je v polni dvorani kamniške knjižnice potekala predstavitev knjige Franceta Malešiča z naslovom Gora ni nora.

Pogovor je tokrat tekel o malo drugačni knjigi. Ne romanu, ne zgodbi, ne priročniku in ne zgodovini, kot smo jih vajeni izpod peresa Franceta Malešiča. Knjiga Gora ni nora je zbirka planinskih izrekov in misli, ki jih je uredil, zbrano gradivo pa dopolnjujejo fotografije Franceta Steleta iz Gore pri Komendi.

Pogovor z avtorjem je vodil Vladimir Habjan in prav hitro smo zapluli v spomine Franceta Malešiča, v čase njegovega šolanja in  dogodivščinah, ki so se mu pripetile. Razložil nam je, da je z zbiranjem izrekov začel že leta nazaj, kasneje pa se jih je odločil zbrati v knjigi, ki jo je uredil najprej po pojmih in kasneje še po abecednem redu. Poleg planinskih izrekov in misli so v knjigi zbrani tudi citati nekaterih znanih pesnikov in pisateljev, ki so že stalnica med planinci in se redno pojavljajo v gorniški literaturi.

 

Laura Hribar