Naslovnica / Črna kronika / Kamniški gorski reševalci so ponoči izpod Kranjskega Dedca rešili dva zaplezana planinca

Kamniški gorski reševalci so ponoči izpod Kranjskega Dedca rešili dva zaplezana planinca

Člani GRS Kamnik so v sinočnji nočni reševalni akciji uspeli rešiti dva pomankljivo opremljena ljubljanska planinca, ki sta se zgubila in zaplezala visoko nad dolino Kamniške Bele.

Včeraj popoldne, ob 16.37, ko se je začelo že mračiti, so bili člani GRS Kamnik obveščeni, da sta se nad dolino Bele zaplezala dva planinca, ki ne moreta varno sestopiti nazaj v dolino.

grs resevalna kam dedec 68

Po prvih informacijah, ki so jih prejeli, naj bi se zaplezana planinca nahajala nekje nad slapom Orglice. K sreči so gorski reševalci, kljub razmeroma slabi pokritosti s signalom, lahko z obema planincema vzpostavili telefonski stik ter jima dali navodila, naj poskrbita za svojo varnost, se zaščitita in počakata na prihod reševalcev, ki so bili kmalu po prejetem obvestilu že na poti v Kamniško Belo.

V veliko pomoč pri iskanju obeh planincev se je tokrat izkazala aplikacija za pametne telefone Smart Locator oz. Lost Rescue, katere namestitev gorski reševalci priporočajo vsem lastnikom pametnih telefonov, ki se podajajo v gore (Povezava do kratkih navodil za uporabo: http://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=772, s pomočjo katere sta planinca gorskim reševalcem lahko posredovala precej natančno lokacijo.

grs resevalna kam dedec 79

Izkazalo se je, da sta se oba štiriindvajsetletnika iz Ljubljane kar dobro zaplezala, saj sta obtičala precej visoko, na težko dostopnem predelu pod Kranjskim Dedcem, kar je v štabu Pri Jurju, ob ogledu digitaliziranih kart, sprožilo nemalo ugibanj o tem kam sta fanta tako pozno sploh lezla oz. kam sta sploh želela priti.

grs resevalna kam dedec 5

Gorski reševalci so se v iskanju najprimernejšega in najvarnejšega dostopa razdelili v dve ekipi, ena je poskusila do zaplezanih planincev priti iz smeri pod Rzenikom, kjer so prečili proti Kranjskemu Dedcu, druga ekipa pa je šla po poti na Presedljaj. Pod Kranjskim Dedcem so reševalci uspeli s planincema, ki sta si medtem zakurila celo ogenj, vzpostaviti vizualni kontakt ter na zelo zahtevnem terenu začeli iskati primeren dostop.

grs resevalna kam dedec 3

 

Po dobri uri od vzpostavitve vidnega kontakta so se gorski reševalci, prek ruševja in zahtevnega, domala povsem neprehodnega ter mestoma tudi zasneženega in poledenelega terena, do obeh iskanih prebili ob 21.11, ju navezali v navezo in varno ter nepoškodovana prepeljali v dolino.

grs resevalna kam dedec 47

Ob prihodu reševalcev in obeh iskanih fantov k Jurju v Kamniški Bistrici, kjer so gorski reševalci, kot že ničkolikokrat poprej v podobnih primerih, našli gostoljubno zavetje, se je izkazalo, da sta ljubljanska mladeniča, sicer ljubitelja narave, fotografije in občasna planinca, ob pomanjkljivi opremi, precej precenila svoje zmožnosti in ob nepoznavanju terena zašla pri iskanju poti na Presedlaj oz. celo na Konja, kamor naj bi bila namenjena.

grs resevalna kam dedec 28

Na njuno veliko srečo lahko poročamo, da se je, po zaslugi požrtvovalnih gorskih reševalcev, tudi tokrat vse skupaj končalo brez posledic.

Kljub precejšnji nepremišljenosti in neprimerni opremi, ki bi ustrezala kvečjemu sprehodu do Orglic, gre fantoma priznati vsaj to, da sta imela spričo svoje sinočnje avanture kar precej slabe vesti in česa takšnega v prihodnje najbrž ne bosta več ponovila, predvsem pa to, da tega, ga ju je ducat reševalcev ponoči iskalo in reševalo iz neprehodnega in nevarnega terena, nista vzela kot nekaj samo po sebi umevnega, ampak sta se znala vsem, ki so ju varno prignali nazaj v dolino, tudi zahvaliti.

grs resevalna kam dedec 64

Naj ob tem dodamo, da je bila sinočnja reševalna akcija članov GRS Kamnik že šesta v letošnjem letu.

Foto: Vladimir Habjan, Matjaž Šerkezi, Kamnik.info

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve