Naslovnica / KULTURA / Alegorično kuhanje žabe Oliverja Pilića

Alegorično kuhanje žabe Oliverja Pilića

V galeriji Pogled je bila sinoči odprta razstava vizualnega umetnika Oliverja Pilića, ki jo je avtor naslovil »Začeti od začetka«.

Kot je v vabilu na razstavo zapisala kustosinja Medobčinskega muzeja Kamnik Saša Bučan, ki je ob odprtju predstavila avtorja in njegovo delo, je Oliver Pilić vizualni umetnik, sodobni ustvarjalec, ki se v/s svojem/im delu/om vpenja v širši družbeni, politični in kulturni koncept. Pilićeva umetnost skuša biti vedno sodobna, torej družbeno angažirana. Okolje, dogodki v širšem prostoru, mu nudijo prostor za refleksijo, razmislek o sodobnih problemih. Avtor se torej nikakor ne želi odmikati od družbe, ampak se skuša vanjo vživeti, jo opozarjati, zbujati, včasih šokirati, iritirati, tudi zabavati s svojsko ironijo in humorjem. S tematikami skuša tudi presegati zgolj formalne in estetske vidike. Teme posegajo v prostor, ki se dotika vsakdana in tako tudi vsakega posameznika. Ne gre mu za individualnost, za globoke, ponotranjene vsebine, ne zapira se sam vase, v ospredje postavlja kolektivna vprašanja in ob videnem vsakemu ponudi možnost individualne razlage, razmisleka, s tem pa podaja tudi možnost kritičnega mišljenja – in prav zaradi slednjega je njegova umetnost tudi povabilo k strpnosti – vsakemu dopušča individualen pogovor z umetniškim delom, možnost lastnega izpraševanja in svobodnega odgovora.

A tema, ki se je Pilić loteva, je precej bolj humorna, neobremenjena in se bolj kot k temi obrača k raziskovanju in povezovanju tehničnih znanj. Umetnik se je znašel znotraj raziskovanja grafike, natančneje lesoreza, najstarejše grafične tehnike. Sodobno temo je vpel v staro likovno govorico ter tako povezal, prepletel čas in prostor s svoje lastne perspektive, svojega lastnega interesa. Hkrati pa staro tehniko, ki fizično, z vrezovanjem v matrico, ponuja prostor za umetnikovo ekspresivnost, poveže ne le s sodobnostjo časa in prostora, ampak tudi s sodobnim digitalnim medijem. Pred nami so veliki likovni ekrani, ki delujejo kot ustavljeni, zamrznjeni video posnetki, katerim daje ritem naše pritiskanje na play/pause daljinskega upravljalca. Črte, zlivajoče se v trakove, ki ustvarjajo podobo, pa hkrati ustvarjajo tudi določeno gibanje, od enega na drug konec posamične črte; optično prevaro. Transformacija ene realnosti v drugo pa nas morda še najbolj opominja na številne možne manipulacije, ki so danes, zaradi vsesplošne uporabe in hitrega razvoja tehničnih medijev, prisotne tako v trivialnih kot tudi skrajno pomembnih vsebinah.«

Oliver Pilić se z razstavo »Začeti od začetka« v galeriji Pogled predstavlja z zabavno razstavo domala neopazno prelivajočih oz “morfiziranih” grafik, ki površnega opazovalca sprva navdajo z občutkom, ga gre zgolj za večkratno reprodukcijo ene in iste grafično obdelane slike, medtem ko pozornejši gledalec kaj hitro ugotovi, da gre v pravzaprav za domiselno in duhovito upodobitev sistema »počasnega kuhanja žabe«, v katerem se uboga (opazovalska) žaba, ki živi v obdobju od Kennedya do Trumpa, pravzaprav sploh ne zave (nevarnih ali banalnih) sprememb v svoji okolici.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve