Naslovnica / KULTURA / Alegorično kuhanje žabe Oliverja Pilića

Alegorično kuhanje žabe Oliverja Pilića

V galeriji Pogled je bila sinoči odprta razstava vizualnega umetnika Oliverja Pilića, ki jo je avtor naslovil »Začeti od začetka«.

Kot je v vabilu na razstavo zapisala kustosinja Medobčinskega muzeja Kamnik Saša Bučan, ki je ob odprtju predstavila avtorja in njegovo delo, je Oliver Pilić vizualni umetnik, sodobni ustvarjalec, ki se v/s svojem/im delu/om vpenja v širši družbeni, politični in kulturni koncept. Pilićeva umetnost skuša biti vedno sodobna, torej družbeno angažirana. Okolje, dogodki v širšem prostoru, mu nudijo prostor za refleksijo, razmislek o sodobnih problemih. Avtor se torej nikakor ne želi odmikati od družbe, ampak se skuša vanjo vživeti, jo opozarjati, zbujati, včasih šokirati, iritirati, tudi zabavati s svojsko ironijo in humorjem. S tematikami skuša tudi presegati zgolj formalne in estetske vidike. Teme posegajo v prostor, ki se dotika vsakdana in tako tudi vsakega posameznika. Ne gre mu za individualnost, za globoke, ponotranjene vsebine, ne zapira se sam vase, v ospredje postavlja kolektivna vprašanja in ob videnem vsakemu ponudi možnost individualne razlage, razmisleka, s tem pa podaja tudi možnost kritičnega mišljenja – in prav zaradi slednjega je njegova umetnost tudi povabilo k strpnosti – vsakemu dopušča individualen pogovor z umetniškim delom, možnost lastnega izpraševanja in svobodnega odgovora.

A tema, ki se je Pilić loteva, je precej bolj humorna, neobremenjena in se bolj kot k temi obrača k raziskovanju in povezovanju tehničnih znanj. Umetnik se je znašel znotraj raziskovanja grafike, natančneje lesoreza, najstarejše grafične tehnike. Sodobno temo je vpel v staro likovno govorico ter tako povezal, prepletel čas in prostor s svoje lastne perspektive, svojega lastnega interesa. Hkrati pa staro tehniko, ki fizično, z vrezovanjem v matrico, ponuja prostor za umetnikovo ekspresivnost, poveže ne le s sodobnostjo časa in prostora, ampak tudi s sodobnim digitalnim medijem. Pred nami so veliki likovni ekrani, ki delujejo kot ustavljeni, zamrznjeni video posnetki, katerim daje ritem naše pritiskanje na play/pause daljinskega upravljalca. Črte, zlivajoče se v trakove, ki ustvarjajo podobo, pa hkrati ustvarjajo tudi določeno gibanje, od enega na drug konec posamične črte; optično prevaro. Transformacija ene realnosti v drugo pa nas morda še najbolj opominja na številne možne manipulacije, ki so danes, zaradi vsesplošne uporabe in hitrega razvoja tehničnih medijev, prisotne tako v trivialnih kot tudi skrajno pomembnih vsebinah.«

Oliver Pilić se z razstavo »Začeti od začetka« v galeriji Pogled predstavlja z zabavno razstavo domala neopazno prelivajočih oz “morfiziranih” grafik, ki površnega opazovalca sprva navdajo z občutkom, ga gre zgolj za večkratno reprodukcijo ene in iste grafično obdelane slike, medtem ko pozornejši gledalec kaj hitro ugotovi, da gre v pravzaprav za domiselno in duhovito upodobitev sistema »počasnega kuhanja žabe«, v katerem se uboga (opazovalska) žaba, ki živi v obdobju od Kennedya do Trumpa, pravzaprav sploh ne zave (nevarnih ali banalnih) sprememb v svoji okolici.