Naslovnica / KULTURA / Informantka, nesojeni novorevijaš, razkroj, afera in ljubezen

Informantka, nesojeni novorevijaš, razkroj, afera in ljubezen

Vse to in še več je roman Ane Schnabl, avtorice letošnjega romanesknega prvenca Mojstrovina.

Pisateljica se je v samostanu Mekinje pogovarjala s Pio Prezelj o postopku nastajanja romana, miselnih procesih, o antagonistih in protagonistih, zgodovini bivše Jugoslavije in seveda, o ljubezni.

Zgodba se dogaja v času takratne Jugoslavije in predstavlja življenje dveh popolnoma različnih oseb; Ane, urednice za leposlovje pri Mladinski knjigi in Adama, univerzitetnega profesorja in pisatelja. Adam v zgodbi napiše roman Mojstrovina, ki ga v obliki rokopisa pošlje na založbo. Ana dvomi v to mojstrovino, meni pa, da je potencial, katerega lahko razvijeta skupaj.  Kje pa je ljubezen? Oba sta poročena a zaljubljena med seboj, Ana si z njim želi zaživeti na novo kar pa pomeni, da bo izdala sistem in izgubila službo.

Pogovor je načel tudi temo individualnosti osebe v razmerju in kako sta se s tem soočala glavna lika zgodbe. Prav tako je pogovor nanesel tudi na posameznike v prejšnjem stoletju, pri katerih je vzniknil nov tip zavesti, prav tako pa tudi o družbenih in političnih premikih v letih 1985 in 1986.

Za odnos med urednico in avtorjem se je Ana Schnabl odločila zato, ker je želela v ospredje romana postaviti vprašanje pisanja. Kakšen odnos razvija pisatelj do svojega procesa in kdaj oziroma zakaj mora pisati, kot na družbeni ravni.

Prijeten večer je minil, poslušalci so lahko avtorico povprašali kar jih je zanimalo, prav tako so lahko vzeli svoj izvod knjige in se okrepčali s sladkim pecivom.