Naslovnica / NOVICE / Izbrana dela žirije mladinskega likovnega natečaja Svoj? Nesvoj? Zasvojen?
Lili Džunov

Izbrana dela žirije mladinskega likovnega natečaja Svoj? Nesvoj? Zasvojen?

Lokalna akcijska skupina (LAS) Občine Kamnik je z namenom večje vključenosti mladih in večanjnem vidnosti problematike zasvojenosti tudi letos povabila mlade v občini Kamnik na sodelovanje k likovnem natečaju na temo zasvojenosti.

Komisija v sestavi Rok Kosec (Mladinski center Kotlovnica Kamnik), Ivan Mitrevski (ilustrator in stripovski avtor) in Katja Vegel (Občina Kamnik) je pregledala vse prispele izdelke in izbrala šest del, ki bodo objavljena na plakatnih mestih Amicus. Dela bodo tako vidna soobčanom in opozarjala na probleme zasvojenosti. Kdo ve, morda se bodo ravno dela kamniške mladine dotaknila mimoidočega in mu bodo v pomoč pri premagovanju zasvojenosti.

Med temi šestimi deli se je komisija odločila eno delo posebej izpostaviti. Najboljša dela bodo tudi objavljena na spletnih straneh MC Kotlovnica.

Posebej izpostavljeno delo

Najboljši izdelek je po mnenju komisije prispevala Lili Džunov (OŠ Marije Vere, mentorica: Irena Zagožen), ki je narisala zasvojenko z igricami in družbenimi omrežji, kako sedi za računalnikom, ki požre vso njeno pozornost. Igralka je tako zatopljena v igranje, da ne vidi, kakšen nered je postala njena soba. Vidimo pa ta nered gledalci, saj ga je avtorica zelo natančno narisala. Je tak nered tudi v glavi zasvojenke?

Ostala izbrana dela

Samanta Rebronja (OŠ Marije Vere, mentorica: Irena Zagožen) je narisala osebo, ki kadi. Kadilce nam filmi in reklame in stripe prikazujejo kot zabavne in kulske, a Samanta je kadilca raje narisala mrtvega. Kako pa drugače? Saj ta smrtonosna odvisnost predvsem seje smrt.

Maša Levec (OŠ Frana Albrehta, mentorici: Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) je narisala ilustracijo, ki prikazuje dva svetova. En je poln zelenja in metuljev in igre in veselja. Drug pa je poln odvisnosti in zato tudi nasilja in zla in smrti. Pogost motiv, ki pa je prepričal komisijo z domiselnimi upodobitvami zasvojenosti: oseba je skozi steklenico videti kot obsedena s hudičem, injekcijska igla človeka prebode, smrtonosna odvisnost od tobaka ga naredi za sužnja cigarete in tako dalje.

 

Polona Vrhovnik (OŠ Frana Albrehta, mentorici: Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) je narisala otroka, ki igra igrice. Dorisala pa je tudi tisto, česar običajno ne vidimo – kako je otrok pognal korenine. Otroci pa niso grmičevje in zato ni prav, da imajo korenine, ampak bi se morali gibati in družiti z vrstniki.

Ana Omovšek

Ana Omovšek (OŠ Frana Albrehta, mentorici: Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) je poslala risbo, ki prikazuje izjemno žalosten prizor ujetnike steklenice. Ampak to žalost je razbil eden od ujetnikov. Dobesedno. Steklenico je raztreščil in se iz svojega zapora rešil. »Zmoreš!« nam sporoča avtorica.

 

Ana Inkret (OŠ Frana Albrehta, mentorici: Anamarija Erčulj in Tina Plahutnik) je narisala zelo simbolično risbo. Roko, ki kadi cigareto. Le da so prsti v resnici cigarete, cigareta pa je človeški prst. Čeprav kadilci kadijo cigarete, so prav oni tisti, ki jih tobak na koncu pokadi in odvrže kot brezvreden čik.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje in čestitamo avtorjem in mentorjem izbranih del!

Rok Kosec,
Koordinator LAS

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve