Naslovnica / NOVICE / Izjemno zanimanje za predčasno glasovanje: »To je referendum za vodo in svobodo«

Izjemno zanimanje za predčasno glasovanje: »To je referendum za vodo in svobodo«

Za predčasno glasovanje, po besedah članov volilne komisije, v Kamniku še nikoli ni vladalo tolikšno zanimanje, kot v času tokratnega referenduma. Pred kamniško občinsko stavbo, v katere pritličju je za občane občin Kamnik in Komenda urejeno volišče, se že celo dopoldne vije potrpežljiva kolona občank in občanov, med zgodnjimi volivci pa je svoj glas že oddal tudi Marjan Šarec.

Z odprtjem predčasnih volišč so se danes začele volitve o zakonodajnem referendumu o spremembah Zakona o vodah, na katerem volivke in volivci odločajo o usodi, za marsikoga zelo sporne in problematične vladne novele Zakona o vodah. Zagovorniki novele pravijo, da prinaša dobrodošle in koristne spremembe, njeni nasprotniki pa ji očitajo, da z namensko podtaknjenimi “kukavičjimi jajci”, ki se skrivajo v posameznih predlaganih členih, odpira vrata prikriti privatizacijo rečnih, jezerskih in morskih obrežij ter ogroža vire pitne vode.

Sodeč po množični obiskanosti predčasnega volišča, ki je za občane občin Kamnik in Komenda odprto v pritličju kamniške občinske stavbe, lahko rečemo, da se volivke in volivci iz obeh omenjenih občin nedvomno močno zavedajo pomembnosti problematike in nujnosti udeležbe na tokratnem referendumu. Za predčasno glasovanje namreč vlada veliko zanimanje, saj je predčasno volišče v Kamniku zelo dobro obiskano že vse od odprtja ob 7. uri, kot so nam v priložnostnem pogovoru ob oddaji glasu potrdili tudi člani volilne komisije, pa takšnega zanimanja za predčasne volitve sami ne pomnijo.

Kljub velikemu zanimanju predčasno glasovanje v Kamniku poteka tekoče in brez težav, je pa za oddajo glasu občasno morda potrebno počakati nekaj minut, kar pa nikogar, ki so, povečini povsem namensko prišli oddati svoj glas, ni zmotilo.

Med volivke in volivce, ki so se z dobrovoljno odločnostjo postavili v vrsto ter potrpežljivo čakali, da oddajo svoj glas, se je okoli 10. ure dopoldne postavil tudi nekdanji kamniški župan ter predsednik vlade Marjan Šarec, ki je že pred časom javno podprl referendumsko pobudo različnih civilnih iniciativ in naravovarstvenih organizacij, danes pa je svoj glas proti, kot je to napovedal oz. obljubil, oddal tudi sam.

V kratki izjavi za javnost, ki jo je podal takoj, ko je oddal glasovnico,  je občanke in občane povabil, da se referenduma udeležijo tudi sami oz. kot je dejal: »Gre za izjemno pomemben referendum, ki odloča tudi o naši prihodnosti. Kajti brez zraka, brez vode, se ne da živeti. In če bomo ohranili naše vode, ki so bogastvo Slovenije, potem bomo lahko zanamcem rekli, da smo storili nekaj zanje,« ter dodal: »Drage Kamničanke, dragi Kamničani, vabljeni na volišče. Tokrat gre za Slovenijo, gre za vse nas in, nenazadnje, za vsakega posameznika.«

O tem, da gre za občutljivo problematiko in zares pomembno referendumsko vprašanje, so prepričani tudi številni drugi zgodnji volivci in volivke, še posebej zanimivo pa je bilo prisluhniti tistim, ne tako redkim, ki imajo izkušnje iz tujine, kjer so obrežja rek, jezer in morja že dolgo časa privatizirana, marsikje pa tudi povsem pozidana, zaradi česar so svoje dragocene počitniške dni izkoristili tudi za obisk volišča in oddajo glasu oziroma, kot je dejala ena izmed volivk: “To je referendum za vodo in svobodo!”

Predčasno volišče za občanke in občane občin Kamnik in Komenda bo, v pritličju občinske stavbe – Glavni trg 24, Kamnik, odprto od danes, 6. 7. do četrtka, 8.7., in sicer vsak dan med 7. in 19. uro.

Za predčasno glasovanje se vam ni potrebno posebej najaviti, s seboj na volišče prinesite zgolj veljaven osebni dokument.