Naslovnica / NOVICE / Izlet članov ZB NOB Kamnik v Bazo 20

Izlet članov ZB NOB Kamnik v Bazo 20

Združenje borcev za ohranjanje vrednot NOB Kamnik, Komenda, smo  dne 29.6.2019  organizirali izlet  v BAZO 20 v Kočevskem Rogu. Udeležilo se ga je 90 naših članov.

Izlet je potekal v smeri: Kamnik – Ivančna Gorica – dolina Krke – Podturn – Baza 20 – Cvibelj največja partizanska grobnica v Sloveniji – grad Žužemberk – kosilo: Gostilna pri Obrščaku na Muljavi,  obiskali  smo še Jurčičevo domačijo, nato je  sledil povratek proti domu v večernih urah.

Območje Baze 20

Baza 20 ( 900 mnm), edini na skriven način zgrajen sedež političnega vodstva odporniškega gibanja v Evropi, je bila glavna baza CK KPS in izvršnega odbora OF med drugo svetovno vojno v Kočevskem Rogu med leti 1942 in 1944. Lokacija baze je ostala neodkrita do konce vojne ( odkrita ni bila celo med nemško ofenzivo leta 1943).

Udeleženci izleta

Spomenik NOB na Cviblju stoji na 305 m visoki vzpetini, imenovani tudi Tumplac, ki se dviguje nad Žužemberkom. Spomenik z grobnico v kateri so pokopani posmrtni ostanki padlih, je bil postavljen v spomin 1140 padlih partizanov, ki so izgubili svoje življenje v bojih v Suhi krajini. Po spominskem obeležju smo člani zapeli nekaj partizanskih pesmi.

Grad  Žužemberk   je eden najslikovitejših in tipičnih srednjeveških trdnjav na Slovenskem. Njegovi ostanki se mogočno dvigujejo na strmem skalovju nad reko Krko. Kamnita vrata štirioglatega stolpa naj bi imela vklesano letnico 1000, kar priča, da je dal grad verjetno postaviti Viljam I, mož sv.Ane.

Besedilo in fotografije: Dušan Božičnik in Emil Grzinčič