Naslovnica / NOVICE / Izšla je nova, 25. številka Kamniškega zbornika

Izšla je nova, 25. številka Kamniškega zbornika

Včeraj popoldne je na gradu Zaprice potekala že težko pričakovana in zaradi pandemije nekajkrat prestavljena oziroma nekoliko zamaknjena predstavitev novega, petindvajsetega Kamniškega zbornika.

Neučakane obiskovalce grajskega dvorišča, katerih je bilo tokrat zaradi omejitev za spremembo nekoliko manj kot prejšnja leta, sta uvodoma pozdravila Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik in kamniški župan Matej Slapar.

 

Glavna urednica dr. Marjeta Humar je z velikim veseljem in zanosom zbrane poslušalce popeljala po vsebini kar triintridesetih prispevkov, ki jih lahko najdemo v novi številki zbornika. 43 avtorjev je skupaj zbralo, spisalo in uredilo gradiva kar za skoraj štiristo strani, zbornik pa je letos ponovno izšel v sedemsto izvodih. Založila in izdala ga je Občina Kamnik, ob pomoči uredniškega odbora ga je uredila dr. Marjeta Humar, za grafično opremo, oblikovanje in vinjete, ki prikazujejo elemente slovenskih narodnih noš pa je letos ponovno poskrbel Dušan Sterle.

Glede na to, da je pravočasno izdajo v okviru občinskega praznika onemogočil boj zoper Covid-19, je v okviru prispevka Občine Kamnik namenjeno nekaj besed tudi preventivnim aktivnostim, ki so bile izvedene v mesecu marcu in aprilu letošnjega leta.

Predstavitev novega Kamniškega zbornika sta s krajšim glasbenim vložkom popestrila Matic Smolnikar in Neža Drobnič Bogataj, ki sta prepevala pesmi besedilopisca iz Volčjega potoka – Ferryja Souvana, kateremu je posvečen tudi eden izmed prispevkov avtorja Marka Kumarja.

Svoj izvod Kamniškega zbornika, ki v domači knjižnici ne sme manjkati, hkrati pa je lahko tudi lepo darilo, lahko kupite v Medobčinskem muzeju Kamnik oz. na gradu Zaprice, Maistrovi rojstni hiši in v prostorih TIC-a na Glavnem trgu.