Naslovnica / Napovedi in obvestila / Jadranje za jutri 2016: Otroci s posebnimi potrebami bodo jadrali tudi letos

Jadranje za jutri 2016: Otroci s posebnimi potrebami bodo jadrali tudi letos

Športno društvo SAPPA iz Kamnika tudi letos namerava izvesti svoj izobraževalno-terapevtski projekt Jadranje za jutri, ki je namenjen otrokom z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Že sedmi tovrstni projekt bo potekal v času od 25. do 28. maja v marini Veruda pri Puli.

IMG_0409

Otroci oz. mladostniki s posebnimi potrebami so enak, enakopraven in enakovreden del družbe, ki lahko v družbeno življenje prispeva svoje moči, znanje, talente ter s tem obogati življenje katerekoli družbe. Vendar pa lahko v vsakdanjem življenju pogosto opazimo, da prihaja do neenakosti pri obravnavanju na različnih ravneh družbenega življenja. Prav zato jim je treba nameniti posebno skrb in pozornost in prav to s svojim projektom uresničuje tudi ŠD SAPPA. Vsi člani društva, tako kot na vseh dosedanjih projektih, opravljamo vsa organizacijska in izvedbena pomorska dela povsem volontersko oz. prostovoljno.

IMG_7367

V letošnji 4-dnevni projekt bo vključeno 6 jadrnic. Na vsaki jadrnici bo 6 otrok oziroma mladostnikov, dva pedagoga – spremljevalca ter dva oziroma trije člani posadke. Svojo udeležbo na letošnjem projektu so potrdile naslednje vzgojno-izobraževalne ustanove za otroke oz. mladostnike s posebnimi potrebami:

  •  OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
  •  Vzgojni zavod Kranj
  •  OŠ Preska Medvode, podružnična enota OŠ Topol
  •  OŠ Roje Domžale
  •  Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana
  •  Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana

Jadra se približno do 5 ur dnevno po vnaprej začrtani poti in v skladu z vremenskimi razmerami. Pod mentorstvom krmarja/skipperja se vsi udeleženci jadranja preizkusijo v vseh pomožnih nalogah pri obvladovanju jadrnice. Ves čas jadranja vsi aktivno sodelujejo, in sicer tako, da se enakovredno izmenjujejo pri vseh opravilih – od krmarjenja, obvladovanja jader do eventualne priprave obroka.

Jadranje z vrstniki je za otroke s posebnimi potrebami nepozabno doživetje, s strokovnim in timskim pedagoškim delom pa se v tem času doseže takšna socialna dinamika skupine, za kakršno bi v običajnih pogojih življenja in dela v šoli potrebovali več mesecev, saj jih spomin na to doživetje spremlja vse življenje…

Brane Vrankar,
ŠD Sappa