Naslovnica / ŠPORT / Jan Škrjanc ima za sabo uspešno prvo polovico sezone

Jan Škrjanc ima za sabo uspešno prvo polovico sezone

Triatlonskih talentov iz kamniškega triatlonskega kluba Trisport Exoterm ne zmanjka. V svoji generaciji vedno bolj v ospredje stopa 16-letni Jan Škrjanc iz Vrhpolja, ki je v prvi polovici letošnje triatlonske sezone na vsaki tekmi posegal po najvišjih stopničkah.

Jan Škrjanc se je s triatlonom začel ukvarjati pri šestih letih in se včlanil v triatlonski klub Trisport Exoterm iz Kamnika. Resno je začel trenirati na prehodu v kadetsko kategorijo. Na začetku je tekmoval predvsem na domačih tekmovanjih, od 2015 tekmuje tudi v tujini. Naslov državnega prvaka v svoji kategoriji je med leti 2010 in 2016 osvojil vsakič, ko se je pojavil na startu, prav tako je med leti 2009 in 2015 zmagoval na Ironkids tekmah v Avstriji. Na začetku ga je trenirala Sandra Zore, potem Nataša Planko in Manca Vrhovnik. Danes je njegov trener Klemen Laurenčak, sodeluje tudi z Grego Zoretom.

Z letošnjim letom je Jan Škrjanc prestopil v kategorijo mlajših mladincev in pričel tekmovati na sprint razdalji (750m plavanja, 20km kolesarjenja, 5km teka). Na državnem prvenstvu v duatlonu v Ribnici aprila letos je takoj posegel po najvišji stopnički ter osvojil naslov državnega prvaka v duatlonu. Sledila je triatlonska tekma v Lignanu v Italiji, njegova prva na sprint razdalji. V svoji kategoriji mlajši mladinci je zmagal. Tudi na vseh naslednjih tekmah, to je duatlonski tekmi v Logatcu, triatlonski tekmi v Manerbi ob Gardskem jezeru v Italiji in tekmi na Rabu, ki šteje tudi za pokal Alpe Adria in hrvaško mladinsko državno prvenstvo v triatlonu, je posegel po najvišji stopnički v svoji kategoriji.

 

V sredini junija je sledila tekma za državno prvenstvo v triatlonu v Kočevju, kjer je v svoji kategoriji mlajših mladincev zmagal in tako postal državni prvak tudi v triatlonu. Kot zadnja je v juniju sledila tekma za Evropski pokal v triatlonu na Bledu, njegova prva na takem nivoju. Med enainpetdesetimi tekmovalci iz štirinajstih držav se je uvrstil na odlično deveto mesto in tako osvojil svoje prve točke za mladinski evropski pokal.

Jan je dijak športne Gimnazije Šiška in šolo uspešno zastopa na tekmovanjih v atletiki in akvatlonu. Prvi letnik je zaključil z odličnim uspehom.

S prvim delom sezone je Jan zadovoljen, saj nenehno posega po najvišjih stopničkah v svoji kategoriji, prav tako pa se redno uvršča med prvih deset v absolutni konkurenci, kjer so njegovi sotekmovalci triatlonci, ki so od njega starejši dve leti ali več. Z njegovimi dosežki, še posebej z rezultatom na tekmi za evropski pokal na Bledu, sta zadovoljna tudi oba trenerja Klemen Laurenčak in Grega Zore.

Jan gre v drugo polovico sezone z velikimi pričakovanji. Že v tem tednu ga čaka Evropsko prvenstvo za mlajše mladince in mladinke v Litvi, ki se ga bo udeležil skupaj še z eno odlično triatlonko iz Kamnika, Tjašo Vrtačič, prav tako članico triatlonskega kluba Trisport Exoterm. Trener Klemen Laurenčak je tako orisal cilje za EP za mlajše mladince: “Primarni cilj za Jana je uvrstitev v finale mlajšega mladinskega evropskega prvenstva. Upamo, da bo v kvalifikacijah v četrtek potekalo vse brez zapletov in da bo izžreban v lažjo kvalifikacijsko skupino. Za nedeljo pa upamo, da se bo lahko udeležil mešane štafete z mednarodno zasedbo.” Do konca junija Jana čakajo še priprave v Dolomitih ter tekma za evropski mladinski pokala na Češkem, ki se ju zelo veseli.

Jan se zaveda, da ga do večjih uspehov tudi v mednarodni konkurenci čaka trdo delo na treningih in nabiranje izkušenj na tekmah in učenje od starejših triatlonskih kolegov.

Za letošnje rezultate v prvem delu sezone gre zahvala tudi njegovim sponzorjem, ki ga podpirajo na njegovi športni poti. Janovo športno pot lahko spremljate na Facebook strani Jan Škrjanc Triathlete.

Monika Povšič

X