Naslovnica / NOVICE / Jaslice Avguština Ogrinca iz Mekinj

Jaslice Avguština Ogrinca iz Mekinj

Vsake družinske jaslice, če ne gre zgolj za nekaj na hitro kupljene cenene plastike, s seboj ne prinašajo zgolj božičnega veselja, ampak tudi svojo, nemalokrat dolgoletno zgodbo.

Takšne so tudi jaslice Avguština Ogrinca, po domače Plevelovega iz Mekinj, ki vsako leto dobijo svoje mesto dobijo v kotu nad družinsko mizo. Resda niso največje, niti najbolj bahate, vendar jih Avguštin Ogrinec, kot nam je povedal, z vso skrbnostjo in pozornostjo postavlja že več desetletij, vsak kamen, vsaka figurica, vsaka korenina in vsak detajl jaslic, pa ima svojo zgodbo, svojo zgodovino, predvsem pa tudi svoj namen.

jaslice-avgustin-ogrinec-3

 

Plevelov Avguštin namreč gradivo za svoje jaslice zbira že desetletja. Nemalo predmetov, ki jih je moč najti v njegovih oz. njihovih družinskih jaslicah, pa ima svoje poreklo tudi v tujini, kamor je Avguština, kot nekdanjega dolgoletnega pevca Lire, nemalokrat zaneslo. Zato najbrž ni nič nenavadnega, da je Avguštin na svoje jaslice še kako ponosen in jih z veseljem rad pokaže vsakomur, ki jih le hoče videti.

jaslice-avgustin-ogrinec-8