Naslovnica / NOVICE / Javno opazovanje delnega sončevega mrka

Javno opazovanje delnega sončevega mrka

Po dolgih sedmih letih bo v torek, 25. oktobra 2022, pri nas končno spet viden zanimiv in redek astronomski dogodek – delni Sončev mrk.

Luna se bo med Zemljo in Soncem “znašla” ob 11.18, največja stopnja mrka nastopi ob 12.20, mrk pa se bo končal ob 13.23. Ob največji stopnji bo zakritega približno 36% površine Sonca. K atraktivnosti mrka lahko pripomorejo tudi Sončeve pege in izbruhi s površine Sonca, ki se v zadnjem času redno v precejšnjem številu pojavljajo na površini naše zvezde in jih lahko pričakujemo tudi med tokratnim dogodkom.

Ob tej priložnosti Astronomski krožek RAK iz Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik ter astronomi iz Astronomskega društva Komet iz Kamnika v primeru jasnega vremena pripravljamo javno opazovanje mrka na parkirišču pred GSŠRM.

Vabimo vas, da se nam pridružite in si ogledate ta redek pojav s pomočjo projektorjev ali pa pokukate skozi katerega od teleskopov oz. solarne teleskope.

Naslednjič bomo namreč tovrsten pojav primerljive stopnje pri nas lahko opazovali šele leta 2026, pa še to le v primeru lepega vremena…

RAK GSŠRM