Naslovnica / NOVICE / Javno pismo ministrici za zdravje

Javno pismo ministrici za zdravje

Spoštovana ministrica dr. Valentina Prevolnik Rupel,

obveščamo vas, da se je v Kamniku včeraj, v ponedeljek, 19. februarja 2024, pred Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik zbralo preko 600 občank in občanov, ki so jasno izrazili, da sprejete Uredbe ne podpirajo. Pričakujemo, da boste občankam in občanov naše občine z javnim in jasnim odgovorom pojasnili prihajajoče spremembe, še vedno pa, ne glede na pojasnila, ki nam ga je preko medijev podal vaš državni sekretar Denis Kordež, od Ministrstva za zdravje zahtevamo, da se sprejeta Uredba nemudoma prekliče in, da se nov sistem organiziranja Nujne medicinske pomoči Kamnik uskladi z vsemi deležniki (tudi na lokalni ravni).

Resno se sprašujemo, kako se bo čas intervencije skrajšal glede na dejstvo, da se bo šele naknadno presodilo ali je zdravnik potreben ali ne. Bo do prihoda zdravnika že prepozno? Nujna medicinska pomoč Kamnik deluje na celotnem območju obeh občin (Kamnik in Komenda), ki imata skorajda 37.000 prebivalcev, poseben poudarek je tudi na Poslovni coni Komenda, kjer je zaposlenih preko 4.000 oseb. Na območju občin sta dva domova za starejše in CIRIUS Kamnik (otroci in mladostniki tudi na ventilatorjih). Ne gre spregledati geografske specifičnosti, ki jih imata tako občina Kamnik kot tudi Komenda. Obe občini namreč pokrivata skupaj skoraj 300 km² površin, pri čemer so lokalne ceste v dveh tretjinah speljane na dokaj zahtevnih hribovitih območjih.

Zakaj Kamnik torej ni vključeni v tako imenovani sistem Satelitskih urgentnih centrov (v nadaljevanju: SUC)? Na seznamu predvidenih centrov so območja, ki pokrivajo mnogo manjšo površino, kot sta naši občini, kot tudi območja, ki pokrivajo mnogo manjše število prebivalcev v primerjavi z našima občinama, kjer je v času turistične sezone prisotnih večje število turistov. Nesprejemljivo je dejstvo, da je kamniška Nujna medicinska pomoč izpadla iz mreže omenjenih centrov, kajti do najbolj oddaljene točke v občini Kamnik znaša razdalja iz Kamnika skoraj 30 km, zato si je nemogoče predstavljati, da za tako oddaljena naselja oz. njeno prebivalstvo predvidena sprememba organiziranosti omenjene službe ne bi predstavljala težav za SUC Domžale. Nikakor ne nasprotujemo temu, da je SUC v Domžalah, a zavedati se je treba geografske raznolikosti in prebivalstvene številčnosti naših dveh občin. Hkrati vas sprašujemo, kakšna bo konkretna naloga SUC-ov, kdaj bodo le-ti vzpostavljeni in kako konkretno bo njihovo delovanje zmanjšalo pritiske na urgentne bloke oziroma centre slovenskih bolnišnic?

Na podlagi katerih strokovnih izhodišč je bila predvidena reorganizacija:

  • kakšen je koncept delovanja nujne medicinske pomoči po novem s SUC-om v Domžalah na področju Kamnika, Domžal in Urgentnega bloka Kliničnega centra Ljubljana: torej kakšen je celoten protokol dela, kdo dela kaj in, katere paciente se kam napotuje;
  • je bila opravljena analiza koga se obravnava v SUC Domžale, koliko se pričakuje pacientov s poškodbami, koliko jih ocenjeno potrebuje rentgen, koliko opazovanje v opazovalnici in podobno tako za redni delovni čas kot preko noči, vikenda, praznikov;
  • je bila opravljena ocena, koliko bi jih potrebovalo napotitev v Urgentni blok Kliničnega centra Ljubljana;
  • je bila opravljena ocena, koliko bo uvedba SUC-ov ocenjeno zmanjšala priliv pacientov v Urgentni blok Kliničnega centra Ljubljana (iz območja SUC Domžale).

Upravičeno pričakujemo, da boste prisluhnili že navedenim argumentom, ki smo vam jih poslali dne 16. februarja 2024, in tudi kot najvišja predstavnica ministrstva javno pojasnili našim občankam in občanom, zakaj vaše odločitve ne bodo poslabšale trenutnega, dobro delujočega stanja Nujne medicinske pomoči Kamnik in ne bodo resno ogrozile življenja in zdravja tako naših prebivalcev kot številnih obiskovalcev. Poleg slednjega pa vljudno prosimo, da našim občankam in občanom pojasnite tudi kriterije za oblikovanje Satelitskih urgentnih centrov.

S spoštovanjem do vašega dela in vašega truda ohranjanja kvalitetnega javnega zdravstva v Republiki Sloveniji vas lepo pozdravljamo,

Sašo Rebolj, dr. med., direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik
Jurij Kern, župan Občine Komenda
Matej Slapar, župan Občine Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve