Naslovnica / KULTURA / Jenkret je biv… Začenja se 9. Križnikov pravljični festival

Jenkret je biv… Začenja se 9. Križnikov pravljični festival

9. Križnikov pravljični festival se bo zaradi posledic novega koronavirusa letos odvil v mesecu avgustu in septembru. V Motniku in Kamniku bosta potekali pripovedovalski delavnici, osrednji kraj dogajanja pa ostaja Motnik. Organizatorji (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik, Me4) tudi letos uvajajo nekatere novosti. 9. Križnikov pravljični festival bo namreč zaznamoval izid knjige Gašperja Križnika, ki je izšla v sodelovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik in Inštituta za slovensko narodopisje, ZRC SAZU. Prvič tudi sodelujejo s Slovenskim muzejskim društvom in Društvom za interpretacijo dediščine – Zlato kanglico.

Knjigo Gašperja Križnika Sveti Coprijan: pravljice, povedke in drugo pripovedno izročilo iz Motnika in okolice so po več kot 150 letih sodelavci Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik in Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, kjer se je Križnikovo gradivo hranilo, vendarle uspeli izdati. Uredili sta jo Breda Podbrežnik Vukmir in Monika Kropej Telban, ilustriral pa Miha Hančič.

Gašper Križnik, Sveti Coprijan: Pravljice, povedke in drugo pripovedno izročilo iz Motnika in okolice. Uredili: Breda Podbrežnik Vukmir in Monika Kropej Telban. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU.

Dr. Monika Kropej Telban, častna pokroviteljica 9. Križnikovega festivala, je ob tej priložnosti izjavila: Gašper Križnik je ohranil živo ljudsko pravljico za odrasle z vsemi možnimi epizodami, ki so jih šolani zbiralci zaradi pedagoško-moralnih načel na široko obšli, nekateri pa jih menda niti slišali niso. Križnik pa jih je ujel ne kot cenzor, filolog ali literat, pač pa jih je zapisal z vsemi tujkami, okornostmi in robatostmi, kot jih je slišal iz ust preprostih ljudi. Križnikove pravljice so dragocen in doslej še neizkoriščeni vir pripovednega izročila osrednje Slovenije, ki je s to knjigo končno umeščen na zemljevid slovenske nesnovne dediščine in v mednarodni prostor.

Nekaterim zgodbam iz knjige bo moč prisluhniti v Motniku, 5. septembra, ob 17. uri, na tradicionalnem pripovedovalskem večeru za odrasle.

Tudi letos v goste prihaja tuja pripovedovalka. Tokrat bo to Giovanna Conforto iz Italije, ki bo izvedla predavanje in  pripovedovalsko delavnico. Letos prvič bodo organizatorji sodelovali s Slovenskim muzejskim društvom. Šlo bo za organizacijo predavanja Giovanne Conforto: Pripovedovanje kot interpretacijsko orodje v muzejih. Potekalo bo  31.8.2020, ob 10. uri, v Narodnem muzeju v Ljubljani. Namenjeno bo muzealcem in strokovni javnosti. Predavala bo v angleščini, zagotovljeno bo simultano prevajanje.

Program 9. Križnikovega pravljičnega festivala – kliknite na sliko za prenos in ogled datoteke. (.pdf)

Sodelovanje z Društvom za interpretacijo kulturne dediščine – Zlato kanglico pa omogoča drugo delavnico z Giovanno Conforto, ki bo namenjena vsem, ki jih zanima umetnost pripovedovanja in reinterpretiranja ljudskih zgodb v povezavi s prostorom v katerem živijo in dediščino, ki ga zaznamuje. Delavnica Zgodba je most: povezovanje snovne in nesnovne dediščine s pripovedovanjem, bo potekala od 1. do 3. septembra 2020, od 10. do 18. ure v Mekinjskem samostanu v Kamniku. Izhodišče bo lokalna zgodba o kamniški Veroniki, ki je pol kača pol ženska in še vedno čaka na svojega rešitelja na hribčku sredi mesta. Prijave sprejemajo do 25. avgusta na mateja.keber@kam-sik.si. Cena tridnevne delavnice je 100,00 EUR.

Osrednje dogajanje še vedno ostaja v Motniku, kjer bo poskrbljeno tudi za predfestivalsko vzdušje. Breda Podbrežnik Vukmir, idejna vodja in ena izmed soustanoviteljic Križnikovega pravljičnega festivala, se z ohranjanjem kulturne dediščine v obliki pripovedovanja ukvarja vrsto let. V soboto, 22. 8., od 9h do 17h bo izvedla pripovedovalsko delavnico za domačine: Moč zgodbe.

V soboto, 5. 9. 2020, se bodo v parku Pod lipami zvrstile različne aktivnosti, namenjene družinam.

Obiskovalce bodo popeljali po Motniški poti, na kateri se bodo ustavili na različnih postajah, poslušali pravljice in spoznali skrivnosti Motnika.

Od 13h do 17h vabijo otroke in odrasle na Pravljično popoldne v parku pod lipami, kjer prvič organizirajo Odprti oder, na kateremu pravljice pripovedujejo Irena Cerar, Rok Kušlan in maestro Gorsky in Rose, duo, ki ga sestavljata Goran in Anja Završnik. V parku pa bodo obiskovalcem na voljo različne aktivnosti, kot so pravljične delavnice, aktivnosti in igre, knjižnica pod krošnjami in izmenjevalnica knjig. Otroci bodo lahko preizkusili srečo in sodelovali v nagradni igri.

Ključni dogodek za odrasle Jenkret je biv … Sveti Coprijan bo potekal zvečer, ko bodo pripovedi iz novonastale knjige Sveti Coprijan: pravljice, povedke in drugo pripovedno izročilo iz Motnika in okolice interpretirali priznani slovenski pripovedovalci: duo Vroča župa (Goran Završnik in Rok Kosec), Boštjan Napotnik Napo, Katja Preša, Špela Frlic, Breda Podbrežnik, in tuja gostja Giovanna Conforto. Za glasbeni vložek bo poskrbela Neža Drobnič Bogataj.

Pozdravni nagovori: častna pokroviteljica festivala dr. Monika Kropej Telban, župan občine Kamnik Matej Slapar in župan občine Vransko Franc Sušnik.

Po dogodkih sledi druženje ob Okusih Kamnika, ki ga organizira Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Organizatorji 9. Križnikovega pravljičnega festivala so: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik, Me4.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve