Naslovnica / NOVICE / Jubilejni občni zbor Planinskega društva Bajtar

Jubilejni občni zbor Planinskega društva Bajtar

Članice in člani Planinskega društva Bajtar, ki v letošnjem letu praznuje 90 let bajtarstva na Veliki planini, so se srečali na jubilejnem občnem zboru.

Več kot šestdeset članic in članov PD Bajtar se je v soboto zbralo v gostilni Pri planinskem orlu, kjer imajo že nekaj desetletij tudi domicil svojega društva.

Za začetek občnega zbora so si bajtarji najprej ogledali kratek dokumentarni film, ki je nastal tekom praznovanja 90. obletnice njihovega društva in bajtarstva na Veliki planini, visoko obletnico delovanja društva pa nameravajo proslaviti tudi z izdajo knjige oz. posebnega zbornika, ki bo izšel konec letošnjega leta.

Z obeleževanjem vstopa v deseto desetletje delovanja PD Bajtar so velikoplaninski bajtarji začeli že lani, ko so konec avgusta v Domžalskem domu na ogled postavili tudi posebno razstavo z naslovom »Planino so nosili v srcu«, ki si jo bo v spodnjih prostorih omenjenega planinskega doma moč ogledati vse do konca letošnjega oktobra, bajtarji pa pripravljajo še več prireditev.

Po ogledu filma so članice in člani društva izvedli še protokolarni oz. formalni del občnega zbora, tekom katerega so pregledali delo društva v lanskem letu in sprejeli program dela za letošnje leto.

Bajtarje so na občni zbor prišli pozdraviti tudi predsednik MDO KBO , predstavnik GRS Kamnik, predstavnik PD Domžale in predstavnik PD Moravče, občni zbor pa se je končal s sproščenim druženjem.

Kaj vse nameravajo velikoplaninski bajtarji pripraviti v letošnjem, jubilejnem letu, pa je moč razbrati iz njihovega načrta aktivnosti v letu 2020.

Načrt aktivnosti PD Bajtar za leto 2020

  • 1. 1. 2020  Koledovanje na Veliki, Mali, Gojški in planini Kisovec
  • 4. 1. 2020 Občni zbor PD Bajtar
  • 22. 2. 2020 Pustni smuk na območju Male planine
  • 1. 5. 2020 Turni smuk v pastirskem naselju na Veliki planini
  • v maju 2020 Čiščenje planine, tlaka v sodelovanju s pašnimi skupnostmi
  • 20. 6. 2020 Mala tura (enodnevni izlet članov PD Bajtar)- pohod na enega izmed gorskih vrhov
  • 22. in 23. 8. 2020 Velika tura ( dvodnevni izlet članov PD Bajtar)- dvodnevni pohod po gorah v Sloveniji
  • 3.10.2020 Bajtarski praznik z golažem – Veliki stan na Veliki planini
  • oktober 2020 spominski pohod

Med drugim bo še vse leto 2020 odprta razstava: “Planino so nosili v srcu” v spodnjih prostorih Domžalskega doma na Mali planini, podobno kot letos, pa bodo v poletnem času organizirali t.i.i »Rožni dan«, ki je v lanskem letu vzbudil veliko zanimanja.

Organizirali bodo tudi večdnevni izlet ter sodelovali pri drugih prireditvah na Veliki planini, nasploh pa bo 2020 zaznamovano s praznovanjem 90 letnice bajtarstva.