Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Lokalne volitve 2014 / Kaj in kdo se nam ponuja na kandidatnih listah za kamniški občinski svet?

Kaj in kdo se nam ponuja na kandidatnih listah za kamniški občinski svet?

Aktivnosti predvolilnih kampanj so se domala končale. Ob polnoči nastopi volilni molk, nato pa sledi nestrpno čakanje na rezultate volitev. Prava priložnost, da na hitro preletimo kaj nam ponujajo kandidatne liste za svetnike v kamniški občinski svet.

NSi – Nova Slovenija – Krščanski demokrati
Najbrž ena izmed najbolj premišljeno in sistematično sestavljenih list, ki jih ponujajo letošnje volite v Kamniku. Ne glede na to, ali se volivec s stališči, ki jih stranka zastopa, strinja ali ne, lokalnemu odboru NSi je treba priznati, da delajo izredno dobro, organizirano in imajo odlično strategijo z dolgoročno usmerjenimi cilji. Lista je sestavljena v odlični kombinaciji mladih in starih članov stranke, pri čemer poglavitno težo nosijo mlajši, kar napoveduje, da utegne kamniška NSi, najbrž že v tem mandatu, postati ena izmed najmočnejših strank mestnega parlamenta. Nosilci liste so, v vsaj treh volilnih enotah, izjemno močni in prepoznavni: mag. Matej Tonin, poslanec v državnem zboru, Matej Slapar, županski kandidat, dr. Damjan Hančič, nekdanji urednik Kamničana, ki jih v zaledju liste podpirajo drugi, ne samo v svojem lokalnem, ampak tudi nekoliko širšem okolju prepoznavni kandidati. Kot zanimivost omenimo, da se med kandidati za mesto v svetu občine, na izvoljivem drugem mestu na listi, pojavlja dr. Marjeta Humar, ki je že v preteklosti odigrala eno izmed najvidnejših vlog najvišjega občinskega organa, kar najbrž napoveduje njeno skorajšnjo vrnitev na kamniško politično prizorišče.

SD – Socialni demokrati
Ob razmeroma skromnem predvolilnem udejstvovanju lokalne organizacije Socialnih demokratov, za katero se zdi, da so, od prestopa njihove nekdanje najvidnejše članice v drugo stranko, kar nekoliko zaspali, oz. se še mučijo z reorganizacijo, najbrž ni pričakovati, da bi na tokratnih volitvah presenetili. Med kandidati, ki jih je mogoče najti na njihovi listi je, poleg mag. Barbare Besek in Jožeta Goltnika, najbolj prepoznaven Zvonimir Kolenik, ki je hkrati tudi njihov županski kandidat. Vsi trije omenjeni so imeli sedež v občinskem svetu že v tem mandatu, na listi pa najbrž manjka nekaj več mladih, aktivnih in zagnanih kandidatov. Kot nekdaj, ko je bil na kamniškem zelo aktiven Mladi forum. Glede na dokaj zvesto volilno bazo, ki jo ima stranka, se najbrž ne gre bati, da bi v občinskem svetu ostala brez svojega predstavnika.

SLS – Slovenska ljudska stranka
V preteklem mandatu je imela SLS enega svetnika, Jožeta Korošca, ki kot nosilec liste kandidira tudi tokrat. Med kandidati, ki ima svojo volilno bazo predvsem na podeželju, kjer pa ji v zelje hudo hodi aktivnejša in bolje organizirana sorodna stranka, kaže omeniti še Franca Orešnika, ki je v preteklosti že bil svetnik ter sirarko Heleno Kropivšek, ki je poskrbela, da tradicija velikoplaninskega trniča, pa čeprav pod sosednjo planino, živi naprej. Glede na neagresivno predvolilno kampanjo in hudo konkurenco sorodne stranke, katere županskega kandidata podpirajo tudi sami, se utegne zgoditi, da bo lokalno SLS doletela podobna usoda kot matično stranko na državnozborskih volitvah.

Lista Roberta Kokotca
Že prvi vtis kaže, da gre za nekakšno pomožno in nepopolno listo županskega kandidata, ki jo, razen omenjenega Roberta Kokotca, nekaj časa tudi podžupana občine in, do časa pred volitvami, enega izmed pomembnejših članov lokalne SDS, sestavljajo v glavnem novinci na lokalnem političnem prizorišču. Uspeh liste je bržčas odvisen od volilnega uspeha županskega kandidata, glede na to, da je kandidatna lista nepopolna, pa je bolj malo verjetno, da bo v občinskem svetu imela svojega predstavnika.

Civilna iniciativa Kamnika za moje mesto in vas
Zanimiva kandidatna lista občanov na kateri se najde precej imen, ki so se, povečini v okviru strank, že v preteklosti pojavljala na kamniškem političnem parketu: Janez Repanšek, Valentin Zabavnik, Franc Klun… Povečini gre za nekdanje člane lokalne SDS iz katere so že pred časom izstopili, kar pa jim očitno ni vzelo volje, da bi za občino in občane naredili še kaj koristnega. Glede na izjemno skromno kampanjo, neprisotnost na svetovnem spletu in nepopolno listo, se najbrž zanašajo predvsem na rezultate minulega dela in dobro prepoznavnost v svojem lokalnem okolju. Nenazadnje gre  za kandidate, ki so se, vsak po svoje, oz. vsak na svojem področju, že izkazali in dokazali, ne le z besedami, ampak predvsem z delom.

SDS – Slovenska demokratska stranka
Lista ene izmed nekdaj najpomembnejših lokalnih političnih strank, ki je v zadnjih letih, zaradi notranjih razprtij, doživela precejšen osip članstva ter odhod nekaterih najvidnejših in najaktivnejših članov, se, sodeč po obrazih na listi, pomlaja in na novo organizira. Z volilno kampanjo so začeli že zgodaj v spomladanskih mesecih, ko so, po zgledu nekdanjih razvpitih brezplačnikov, na domove razposlali nekakšen zgodnji predvolilni pamflet z imenom Glasilo SDS Kamnik, se vmes prelevili v prižigalce sveč pred kamniškim sodiščem in se, tik pred zdajci odločili, da bo njihov, že spomladi najavljen županski kandidat nastopil samostojno. Za uvrstitev vsaj para njihovih kandidatov v občinski svet se, vsemu navkljub, najbrž ne gre bati.

Lista Dušana Papeža
Podporna lista županskega kandidata na kateri je, poleg Dušana Papeža, moč najti še celo kopico znanih imen: Braneta Goluboviča, nekdanjega podžupana in nekaj časa tudi poslanca v državnem zboru, ki naj bi, v primeru, da Papež, postane župan, postal novi direktor občinske uprave, nekdanje LDS-jeve svetnice mag. Mateje Poljanšek, Emila Grzinčiča, Barbare Božič, Aleša Brinovca… Zagotovo gre za listo, ki utegne, ne glede na izid županskih volitev, dobiti kar precej glasov in, po zagotovilih Dušana Papeža, tvorno sodelovati v občinskem svetu.

LTS – Lista Toneta Smolnikarja- Za Kamnik
Ostalina vladavine prejšnjega župana, za katerega je, po (začasnem?) razhodu z lastno listo ter po neuspelem in odmevnem poskusu ‘privatizacije’ lokalne upokojenske stranke, že kazalo, da je, ne le upokojen, ampak politično mrtev. Njegovi nekdanji podporniki, ki niso prestopili na stran sedanjega župana, čeprav so ga podprli na prejšnjih volitvah, so se očitno zavedli, da brez prisotnosti Smolnikarja, po katerem se lista tudi imenuje, ne bodo imeli ravno veliko uspeha na tokratnih volitvah in so ga, s smetišča lokalne politične zgodovine, reciklirali kot nosilca liste. Na listi, ki na volitvah nastopa z nekoliko zaplankanim sloganom “Vrnimo Kamnik Kamničanom!”, je moč najti kar nekaj znanih imen. Poleg že omenjenega bivšega župana, se na listi pojavljajo še vsi dosedanji svetniki liste: Marjan Osolnik, Vido Repanšek ter predsednica stranke LTS Marinka Mošnik, ki pa se očitno (modro?) umika, saj kandidira z zadnjega, šestega mesta na listi. Vlogo nosilca liste v njeni volilni enoti je, presenetljivo, prevzel Mitja Grzinčič, podjetnik iz Motnika, pri katerem pa motiv za kandidaturo na listi, morda razkrije že pogled na spletno aplikacijo Supervizor. Po podatkih Supervizorja je Mitja Grzinčič, v času Smolnikarjevega županovanja, pri poslovanju z Občino Kamnik, zaslužil prek miljon evrov (1.043.952,88 € – od januarja 2003, do januarja 2010), z imenovanjem župana Šarca, pa se je njegovo poslovanje z občino domala povsem ustavilo. V oči zbode tudi kandidatura nekdanje direktorice Zavoda za šport in turizem Andreje Eržen Firšt, za katero je Komisija za preprečevanje korupcije na podlagi prijave ugotovila, da je kot direktorica Zavoda za turizem in šport v kamniški občini ravnala koruptivno, saj, kot zakonita zastopnica zavoda, ni ravnala gospodarno, ko je gospodarski družbi Ir Image odobrila posel za izdelavo mesečnega destinacijskega časopisa – prireditvenika.
Vsekakor gre za ‘zanimivo’ listo, katere morebitno izvoljeni člani utegnejo ‘prijetno popestriti’ dogajanje na sejah občinskega sveta, zagotovo pa LTS po volitvah ne bo več lista z največjim številom svetnikov.

Solidarnost – za pravično družbo
Kadidatna lista, ki jo sestavljajo zgolj štirje (nepoznani) kandidati. Verjetno brez možnosti, da se uvrstijo v občinski svet, so pa, na svojem FB profilu objavili, da so s pomočjo prijateljev in simpatizerjev sklenili, da podprejo županskega kandidata Marjana Šarca.

Združena levica – stranka TRS
Prijetno presenečenje letošnji državnozborskih volitev je dobilo svojo podružnico tudi v Kamniku. Na listi Združene levice kandidira sicer zgolj šest kandidatov, ki pa bi, z nekaj malega sreče, lahko presenetili tudi na lokalni ravni. Možnosti, tudi zaradi skromne, vendar posrečeno izvirne predvolilne kampanje, sicer nimajo ravno najboljših, ampak vsaj kak njihov član bi zagotovo koristil k raznolikosti sestave občinskega sveta. Med imeni nekako izstopata Miša Gams, nezaposlena magistrica antropologije, ki z medijsko odmevnimi uličnimi predstavami opozarja na nezavidljiv položaj mladih izobražencev, ter nekdanji kamniški policist, sicer pa upokojeni pravnik, Franc Čučko, ki ga marsikdo pozna še iz ‘starih dobrih časov’.

Zares – socialno liberalni
Lista Zares se na volitve podaja z županskim kandidatom in kandidatno listo za svetnike. Svetniku in županskemu kandidatu Janezu Balantiču se v vlogi nosilcev liste pridružujejo še Matic Romšak, Ljubica Kleindiest, in Eva Močnik Pečevnik, med ostalimi kandidati, pa nikakor ne moremo legendarnega Borčija (Borut Kosirnik), ki si v Tunjicah želi trgovine in kampa.

SMC – Stranka Mira Cerarja
Listi lokalnega odbora mlade, vendar največje parlamentarne stranke, katere kandidaturo županskega kandidata je z vljudnostnim obiskom prišel podpret tudi predsednik stranke Miro Cerar, se pozna, da je bila sestavljena precej v naglici in na hitro. Razumljivo, saj gre za mlado stranko, ki se še nekoliko lovi okrog samoorganiziranja, ne le na lokalni, ampak (še bolj) tudi na državni ravni. Na listi je, poleg županskega kandidata Aleša Lipičnika, najti še nekaj znanih imen, denimo trenerja Gregorja Hribarja, Nino Cestnik Pavlič, Marjana Semprimožnika …, ki se, razen Lipičnika, sicer ne pojavljajo kot nosilci list, ampak pomagajo prvonosilcem, ki so nekoliko manj poznani.

Lista za prihodnost Kamnika (ZaAB in LDS)
Še ena v vrsti letošnjih (presenetljivih) kandidatnih list, ki se potegujejo za prostor glasove v kamniških volilnih skrinjicah. Glede na pestro ponudbo, predvsem mladih kandidatk in kandidatov, (nekdo je dejal, da gre za listo z največ luštnimi kandidatkami.), bi si prav lahko izborili tudi kako mesto v občinskem svetu. Ob hitrem pregledu imen in obrazov lahko rečemo, da gre z nekakšno pomožno listo Marjana Šarca, med nosilci liste, pa je razveseljivo opaziti ime Antona Rajsarja, ki se po hudi nesreči in dolgotrajnem okrevanju, ponovno vrača tudi nazaj v politiko.

DESUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije
Lista lokalne organizacije stranke upokojencev, ki se od nedavnega ponaša tudi s prvo kamniško ministrico v slovenski vladi, se na letošnje volitve, ‘z dušo in srcem’, podaja s svojim kandidatom za župana in polno kandidatno listo. Med nosilci liste sicer ni posebej zvenečih imen, so pa dovolj prepoznavni, da se za uvrstitev, vsaj para njihovih kandidatov v občinski svet, tudizaradi zveste volilne baze, najbrž ni treba bati.

LMŠ – Lista Marjana Šarca
Po pričakovanjih in napovedih bržčas lista, ki utegne, že zaradi županskega favorita, ki na tokratnih volitvah nastopa s svojo svetniško listo, osvojitvi največ glasov volivcev. Nosilci liste so Igor Žavbi, Matic Podržaj, ter dosedanji svetniki Karla Urh, Nives Matjan in Tone Iskra, velike možnosti za izvolitev, pa imajo tudi ostali kandidati, ki so kar dobro poznani v svojem lokalnem okolju, pa tudi širše, čeprav gre za imena, ki jih do sedaj na lokalni politični sceni morda še nismo srečali: slikar in ljubiteljski meteorolog Marjan Novak Škatla, Nina Irt, Martina Strmšek,Urban Bergant, Mateja Gradišek, Marko Šarec, Damjan Zlatnar

SMS – Stranka mladih – Zeleni evrope
Kot zadnja, izmed šesnajsterice kandidatnih list, se na glasovnici pojavlja lista Stranke mladih, ki je imela v tem mandatu v občinskem svetu eno samo, vendar zato toliko bolj glasno svetnico Ano-Marijo Suhaveršnik. Le-ta se je ‘proslavila’ kot neusmiljena kritičarka sedanjega župana, pri čemer se je, spričo svoje glasnogovorniške zaletavosti, nekajkrat tudi nekoliko osmešila (zagotovo vsaj na socialnih omrežjih v času, ko je bila občina okovana v žled), ampak poskrbela za to, da na sejah sveta ni bilo nikoli dolgčas. Lista, razen Suhaveršnikove, za katero ni jasno, ali zastopa uradna stališča liste, oz. stranke, ali sledi zgolj svojim trenutnim čustvenim nagibom, sicer nima posebej prepoznavnih kandidatov, je pa na listi nekaj zanimivih in perspektivnih kandidatov, ki pa so žal uvrščeni na nižje izvoljiva mesta in lahko računajo le na zadostno število preferenčnih glasov.

Če povzamemo: izbira list in kandidatov je razgibana in raznolika. V bistvu je kandidatov toliko, da najbrž v občini Kamnik ni hiše, v kateri ne bi bili v sorodu z vsaj enim od ponujenih kandidatov in kandidatk. Nenazadnje je Kamnik še vedno tako majhen, da smo med seboj skorajda vsi v žlahti, če ne drugače, če že ne po drugem, pa vsaj po Titanovem vodovodnem kolenu.

Ker pregovor pravi: žlahta strgana plahta, bomo še s toliko večjim zanimanjem in veseljem pričakovali nedeljske volilne rezultate.

Na volitve pa le pojdite, se boste, če vam rezultati in izbrani kandidati slučajno ne bodo všeč, lahko vsaj pritoževali.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve