Naslovnica / NOVICE / Kaj mladim ponuja naše mesto?

Kaj mladim ponuja naše mesto?

Kamnik ni kraj, ki bi slovel po klubih ali divjem nočnem življenju. Najti lokal, katerega vrata so odprta tudi po deseti uri zvečer, je včasih pravi podvig. Navzlic temu se vedno kaj najde – ne le za mlade, temveč za ljudi vseh starosti.

Po lanskoletnem zaprtju Kavarne Veronika (glavni razlog naj bi bila neustreznost kanalizacijskega sistema) je središče mesta nedvomno izgubilo nekaj svojega čara. Glede na zahtevnost in obseg vzdrževalnih del, je ponovno odprtje verjetno še daleč – a brez skrbi, Šutna ponuja kar nekaj alternativ.

Med najbolj priljubljenimi je zagotovo lokal Pod gradom (7h-24h, pod Malim gradom), ki zaživi predvsem v večernih urah, podobno je na primer tudi z Blues barom (6h-22h, glavna avtobusna postaja). Južno od centra kavarniški monopol držijo predvsem Nautic Cafe (7h-22h, Mercator center), Toscana (7h-22h, nasproti Svetilnika), Atrium Caffe (7h-24h, ob obvoznici), in Sladoledna soba (6h-23h, Ljubljanska cesta).

Nikakor ne bodo izviseli niti športni navdušenci, Kamnik se namreč ponaša s številnimi športnimi igrišči (med drugim tudi veliko športno halo in igrišči za tenis) in bazenom, nenazadnje pa leži tudi v neposredni bližini Kamniško-Savinjskih Alp. Pohodniki se najraje podajo na Svetega Primoža ali Veliko planino, za tiste manj zagnane hribolazce pa je še najboljša opcija Stari grad (s hitro hojo se do vrha pride v slabe pol ure). Rokomet (no, roko na srce, nogomet) in košarko se igra predvsem na Duplici (OŠ Marije Vere) in igrišču ŠD Podgorje. V našem mestu zelo poceni pridejo na svoj račun plavalci in tisti, ki radi poležavajo na soncu – na kamniškem bazenu odrasli za celodnevno kopanje odštejejo 3,5€, dijaki pa le 2€.

Ob bližajočem se Kamfestu ne gre pozabiti niti na dva glavna kamniška parka. Keršmančev park (Mekinje) bo v letošnji izvedbi kamniškega festivala v središču pozornosti – tam bo namreč postavljen glavni oder (na trenutno razkopanem Glavnem trgu letos pač ne bo šlo). Tudi prej ne tako izpostavljeni Park Evropa (pod Žalami) doživlja porast v obisku. Kot “gostitelj” kamniških kulinaričnih večerov je zadnje tedne pokal po šivih, dogodka se je namreč udeležilo več kot 2000 ljudi. Mir in tišino se v Kamniku da najti tudi na (ob odsotnosti koncertov in gradbenih del, ki so zadnje čase vse pogostejša) Malem gradu, Žalah in idiličnem travniku ob gradu Zaprice.

Z nekaj truda se dolgčas v Kamniku zlahka prežene, potrebne je le nekaj iznajdljivosti.

Vitja Bizjak