Naslovnica / Poplave Kamnik 2023 / Kako potekajo dela in koliko sredstev je Občina Kamnik že prejela za sanacijo po poplavah
Foto: Občina Kamnik

Kako potekajo dela in koliko sredstev je Občina Kamnik že prejela za sanacijo po poplavah

Občinski svetnik Robert Prosen je občinski upravi Občine Kamnik zastavil več svetniških vprašanj, ki se nanašajo na odpravljanje posledic škode, ki je nastala v avgustovskih polavah.

Robert Prosen – svetniška skupina LSU: »Letošnje poletje nam je narava pokazala svojo moč. 4. avgusta so Občino Kamnik in sosednje občine zajele obilne padavine in povzročile poplave katastrofalnih razsežnosti. Na 3. izredni seji, 6. septembra, smo soglasno sprejeli rebalans proračuna, v katerega je bila umeščena proračunska postavka – 6601 ODPRAVA POSLEDIC NARAVNIH IN DRUGIH NESREČ.

V obrazložitvi je bilo med drugim zapisano:

Občina Kamnik je do konca avgusta prejela nekaj več kot 600 vlog prijave škode na objektih in infrastrukturi. Občinske komisije za ocenjevanje škode škodo še popisujejo po vseh območjih, kjer so jo prizadela neurja v juliju in poplave 4. avgusta. Predhodna ocena škode po poplavah 4. 8. 2023 bo po prvi oceni presegla 20.000.000 €. Bolj natančne ocene nastale škode bodo znane po vnosu škode v spletno aplikacijo AJDA konec septembra.

Zanima nas ali je občinska uprava že pridobila natančnejše podatke o nastali škodi? Po dobrih dveh mesecih je med prizadetimi občankami in občani vse več vprašanj glede pomoči s strani občine. Že na seji smo predlagali, da se z načrtom sanacije seznani tudi občinski svet in s tem tudi širša javnost.

Zanima nas, kakšna je trenutna realizacija na postavki 6601 in kakšen je načrt porabe sredstev do konca leta?

Prav tako nas zanima ali je Občina Kamnik že prejela sredstva za sanacijo iz državnega proračuna in kakšen je znesek.«

V imenu občinske uprave sta odgovor pripravili Brigita Vavpetič, strokovna sodelavka VII/2 (II), in Marija Kos, podsekretarka – pomočnica vodje Oddelka za področje finančnega poslovanja:

Občina Kamnik je v okviru popisa škode ocenila celotno škodo na območju občine v višini 22.970.991,31 €, finančna pomoč občankam in občanom pa bo zagotovljena s strani pristojnih ministrstev.

V ponedeljek, 16. oktobra 2023, smo podpisali pogodbo za predplačilo sredstev za izvedbo nujnih ukrepov za odpravo posledic naravne nesreče na javni infrastrukturi. Nakazana sredstva v višini 8.226.880,00 € smo prejeli v petek, 20. oktobra 2023, in sicer na podlagi predhodnega programa ministrstva in Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN). Predplačilo je na podlagi pogodbe namenjeno sofinanciranju izvedbe nujnih ukrepov, navedenih v predhodnem programu in v 17. členu ZOPNN, in sicer:

  1. pričetku izvedbe sanacijskih ukrepov in geotehničnih ukrepov za zavarovanje stvari;
  2. zagotavljanju nemotene uporabe oziroma delovanju poškodovanih občinskih infrastrukturnih sistemov: vodovodi, kanalizacija, cestna infrastruktura;
  3. ukrepom za preprečitev nastanka dodatne škode;
  4. izvedbi rušitev močno poškodovanih objektov zaradi zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja;
  5. zagotavljanju zemljišč za začasne nastanitve in zemljišč za nadomestne in nadomestitvene gradnje vključno s komunalnim opremljanjem zemljišč.

Trenutna realizacija do oktobra 2023 na postavki 6601 je 2.847.831,75 €, še vedno pa se izvajajo nujni intervencijski ukrepi na javni infrastrukturi (ceste, vodovod in kanalizacija) in nujni intervencijski ukrepi sanacije plazov za zaščito ogroženih stanovanjskih objektov. Program sanacije je določen po prioritetah, vendar pa občine čakamo navodila in aplikacijo ministrstva, v katero bomo morale na podlagi pogodbe oddati program porabe sredstev, prav tako bomo morali pristojnemu ministrstvu redno poročati o porabi namenskih sredstev.

Sicer pa lahko občanke in občani v rubriki T e D n i (K) Občine na uradni spletni strani Občine Kamnik redno spremljajo investicije, ki jih izvajamo v okviru sanacij po poplavah.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve