Naslovnica / NOVICE / Kakšna je razvojna strategija Velike planine in doline Kamniške Bistrice?

Kakšna je razvojna strategija Velike planine in doline Kamniške Bistrice?

Svetnik Duško Papež (LDP) je, v imenu svetniške skupine LDP, občinski upravi zastavil vprašanje glede razvoja Velike planine in doline Kamniške Bistrice.

Dušan Papež: V naši svetniški skupini podpiramo vizijo, da se na Veliki Planini in v dolini Kamniške Bistrice razvija zeleni turizem, ki pa mora biti podrejen edinstveni kulturni in naravni dediščini tega območja. Verjamem, da se s takšno vizijo lahko strinjamo vsi. Od tu naprej pa so pogledi kako to vizijo uresničiti različni in temu primerno se zadnjih 20 let razvija tudi Velika planina in dolina Kamniške Bistrice. Vsako novo vodstvo, nov župan, nov občinski svet primakne lonček k tem spontanemu, stihijskemu razvoju, ki temelji na parcialnih interesih. Na to kaže tudi zadnja investicija družbe Velika Planina d.o.o., ko okrepčevalnico in čakalnico za potnike spreminja v gostilno, kljub dejstvu, da so v neposredni bližini vsaj trije tovrstni objekti, ki poskušajo preživeti.

Prepričani smo, da Velika planina in dolina Kamniške Bistrice potrebujeta jasno vizijo in pa konkretno in uresničljivo Strategijo razvoja, ki bo temeljila na zelenem turizmu in bi pri njenem nastanku sodelovali vsi deležniki tega območja in stroka, s ciljem preseči parcialno oziroma spontano načrtovanje in razvoj ter logiko “ostane naj vse po starem”. Veliko je bilo že narejenega in leži po različnih predalih zato je potrebno samo zbrati ekipo, se povezati z vsemi deležniki tega območja in stroko ter nadgraditi že narejeno.

Resnično potrebujemo celovit dolgoročni načrt, ki bo imel podporo v širši laični in strokovni javnosti, kako se bo razvijala Velika planina in dolina Kamniške Bistrice. Kajti, če bomo brez jasnih razvojnih prioritet sprejeli prostorski načrt za to območje se lahko naredi nepopravljiva škoda. Pri prostorski politiki gre za nepovratni proces in zato je še kako pomembno, da je osnova prostorskega načrtovanja zelo jasna vizija in pa strategija. Tudi pri gradnji hiše se začne z idejami, izdelavo načrtov in finančne konstrukcije z možnimi viri, pridobivanjem dokumentacije in šele na koncu z gradnjo.

Ko bomo imeli jasno strategijo razvoja tega območja lahko izdelamo uresničljiv prostorski načrt in nato konkreten načrt ukrepov za to območje.

Zato sprašujem, ali Občina Kamnik pripravlja Strategijo razvoja Velike planine in doline Kamniške Bistrice z jasnimi razvojnimi prioritetami in viri financiranja, ki bo usklajena s Strategijo razvoja turizma v občini Kamnik in bo osnova za izdelavo prostorskega načrta za to območje?

Odgovor so pripravili Matej SLAPAR – podžupan Občine Kamnik, Martina BAJDE – vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in finance ter dr. Marija Tadeja JEŢEK – vodja Oddelka za urejanje prostora:

Za območje Velike planine in doline Kamniške Bistrice je bilo v preteklosti narejenih več idejnih zasnov, študij razvoja in projektov, ki naj bi bili osnova za razvoj območja na različnih področjih. V projektih so sodelovali različni akterji, od predstavnikov države v postopkih ustanavljanja regijskega parka Kamniško Savinjske Alpe, do posameznih zainteresiranih skupin. Dejstvo pa je, da bi bilo potrebno izsledke že narejenih dokumentov ponovno preveriti, ali so še aktualni ter jih združiti v celostni dokument, ki bo temelj nadaljnjega razvoja. Zavod za turizem in šport v občini Kamnik pripravlja novo strategijo razvoja turizma v občini Kamnik, v okviru katere bo poseben poudarek dan območju Velike planine in doline Kamniške Bistrice. Zavod za turizem in šport v občini Kamnik v sodelovanju z družbo Velika planina d.o.o. ter tremi fakultetami (Filozofska fakulteta, oddelek za geografijo, Pravna fakulteta in Ekonomska fakulteta) pripravlja tudi projekt Velika planina – zasnova inovativnega turističnega produkta. Projekt je bil prijavljen tudi na Javni razpis za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Skupaj s partnerji, mentorji in študenti navedenih fakultet se bo celostno obravnavala problematika Velike planine. Glavni namen je dvigniti prepoznavnost območja Velike planine in zadržati turiste na planini več dni. Z inovativnimi pristopi se bodo razvijali novi in privlačni turistični produkti, stremelo se bo k povezovanju vseh deležnikov na planini. Projekt bo služil kot osnova za usmeritve razvoja turizma na Veliki planini in dolini Kamniške Bistrice, ki ga ima namen pripraviti Zavod za turizem in šport v občini Kamnik v letu 2015. S težnjo povezovanja in sodelovanja z vsemi deležniki na omenjenem območju bo Zavod iskal skupne interese; skupno pa se bodo izdelali kratkoročni, srednjeročni in dolgoročni cilji ter trženjski plan. Prav tako se bo pripravila skupna grafična podoba, saj se danes območje celostno ne trži. Projekt bo vključen tudi v novo nastajajočo strategijo razvoja turizma v občini Kamnik za obdobje 2015–2020, ki se bo začela pripravljati v prihodnjem letu (skupaj s Filozofsko fakulteto in zainteresirano javnostjo, ki jo bodo sestavljali predstavniki večjih turističnih ponudnikov, Zavoda za turizem in šport, občine, društev, mladih, …).

Občinski prostorski načrt določa, da se Velika planina razvija kot tradicionalno pastirsko in pomembno turistično območje. Načrtuje se celovita prenova pastirskega in turističnega naselja Velika Planina, ki vključuje deloma funkcijsko, oblikovno in predvsem komunalno prenovo. Glede na dejstvo, da je Občina trenutno v fazi usklajevanja s pristojnimi nosilci urejanja prostora žal še ne moremo podati konkretnih odgovorov. Dejstvo pa je, da se bodo morale omejitve iz občinskega prostorskega načrta upoštevati pri izdelavi strategije razvoja turizma na omenjenem območju.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve