Naslovnica / KULTURA / Kamnik izpod čopiča kitajske ustvarjalke Cheng Xing

Kamnik izpod čopiča kitajske ustvarjalke Cheng Xing

V popoldanskih urah je bila v preddverju Občine Kamnik odprta razstava kitajske likovne ustvarjalke Cheng Xing, sicer članice Likovnega društva Tone Kranjc, ki že dlje časa živi in ustvarja v Godiču.

Razstavo, katere odprtje je povezoval Tone Ftičar, je odprl podžupan Matej Slapar, o likovnem ustvarjanju Cheng Xing, pa je Saša Bučan, kustosinja Medobčinskega muzeja Kamnik, zapisala:

»Korenine slikarstva, ki za svojo jemlje naravo, segajo daleč v zgodovino, vse tja do časa rimskega impresija, ki se je z izkopavanjem Herkulaneuma in Pompejev razkrila ne le zgodba rimskega stavbarstva in kiparstva, ampak tudi slikarstva, kar je bilo do 18. stoletja, ko so mesti odkrili, pravzaprav uganka, saj vse do tega časa ni bilo moč vedeti, kakšno mesto je zaseglo slikarstvo tega obdobja. Tako že v tem času najdemo odnos človeka do narave z upodobitvami številnih krajin, na drugi strani pa, poleg krajin, tudi tihožitja povezana z naravo. Obe vsebini sta še danes temi, ki vzbujata v umetnosti neomejeno polje za ustvarjanje. Cheng Xing, ki prihaja iz daljne Kitajske, se v svojih likovnih zgodbah loteva prav omenjenih motivov. Ni zanemarljivo omeniti Kitajske in kitajskega slikarstva, ki skozi stoletja ohranja vez s krajino ali natančneje rečeno, z upodobitvami narave same. A pri Cheng Xing gre za drugačne, netradicionalne zasnovane »zgodbe« narave.

 

Avtorica k omenjenim motivom pristopa na nam znani način upodabljanja, kjer se realna podoba preliva na platno preko najrazličnejših načinov. Ob pogledu na izbrani opus slikarke lahko izpostavimo izjemno močno barvno skalo, ki kar nekako zaznamuje Cheng Xingino slikarstvo. Krajina je izpraznjena podoba, kjer največkrat ne vidimo vplivov in raznovrstnih posegov človeške roke vanjo. Slikarka išče romantične odmike v idiličnem okolju gozdov, v sencah rečnih nabrežin, v neskončnih poljih, ne zanemari pa seveda okolja, v katerem živi in ustvarja zadnjih nekaj let- v gorskem objemu visokih Grintavcev, ki nemalokrat  postanejo njen izbrani motiv. Likovni prijemi, ki jih slikarka uporabi, so pravzaprav prijemi, ki jih poznamo iz številnih smernic v slikarstvu-pojavi se črtkasta linija, ki z zgoščanjem posamičnih potez ustvarja migotavo čarobnost gozda; značilna tako v krajini kot tudi v upodabljanju cvetličnih tihožitij je vangoghovska dinamična, zavita krožna linija, pri čemer uporaba le – te umetnici služi za izraz gibanja-neukrotljivost narave, kjer z uporabo močnih barv nakaže tudi pomen kolorita v lastnem izražanju.«

Razstava bo v avli in na stopnišču občinske stavbe na ogled do 14. marca, in sicer v času uradnih ur občine.