Naslovnica / NOVICE / Kamniška pravljična pot – tokrat na Svetega Primoža

Kamniška pravljična pot – tokrat na Svetega Primoža

V okviru praznovanj ob letošnjem občinskem prazniku smo ob izidu knjige Kamniške pravljične poti avtorice Irene Cerar pripravili primoško družinsko popoldne. Dogodek je bil tudi na seznamu spremljevalnih dogodkov festivala Pravljice danes.

Prva letošnja Kamniška pravljična pot nas je vodila na starodavni romarski kraj. Ob dogovorjeni uri se nas je zbralo zelo veliko družin z majhnimi in tudi večjimi otroki.

pravljicna_pot_svprimoz51

 

S pripovedovalko in snovalko poti Ireno Cerar smo si skupaj ogledali obe znameniti gotski cerkvi. Z zanimanjem smo si ogledali freske, prisluhnili zgodbi o svetih treh kraljih, ki so se z darovi napotili k Jezusu, in se posvetili zanimivim likom in živalim na freskah, kot je na primer okroglolični kuhar s košaro jajc, ali pa kamele z nenavadnimi parklji, prešteli konje in celo debatirali o tem, ali je ptič na lovčevi roki sokol ali le golob. Na toplem pomladnem soncu smo prisluhnili drobnim zgodbam o Turkih, ki so želeli napasti cerkev, pa so jim čudeži to preprečili, in o lovcih, ki so lovili na praznike in se malo tudi norčevali iz svetega Primoža, za kazen pa so okameneli. Dve različici istega motiva sta povedali Irena Cerar in Breda Podbrežnik.

pravljicna_pot_svprimoz91

 

svprimoz_zakladPeter Uršič nam je prijazno odprl vrata tudi tudi v zgornjo cerkev, ki je posvečena sv. Petru in je običajno zaprta. Raziskovali smo zgodbo o zakladu, ki naj bi bil zakopan pod drugim oknom, in prisluhnili pravljici o primoškem mežnarju, ki je ta zaklad našel, postal bogat, izgubil pa je mir, ker ga je preganjala skrb, da mu kdo zaklada ne ukrade.

Irena Cerar je tokratno pravljično pot zasnovala kot iskanje zaklada, otroci so našli zvitke z navodili in na koncu pravi zaklad, ki je bil skrit pod drugim oknom. V glinenem loncu so bili namesto cekinov čokoladni pirhi, ki smo se jih vsi razveselili in se z njimi posladkali.
Skupaj smo prelistali nov izletniški vodnik Kamniške pravljične poti. Matična knjižnica Kamnik ter založba Sidarta sta ga izdala na podlagi naših skupnih pravljičnih potepanj.

Predvsem pa je bilo lepo, živahno in doživeto, združili smo gibanje na svežem zraku in spoznavanje pravljične in kulturne dediščine, ki je v kamniškem okolju ne manjka.

Maja bomo šli pravljično pot v komendski konec. Spoznali bomo zasebnega zbiratelja, ki hrani traktorje, radie, orodja … veliko lepih in zanimivih stvari. Se vidimo v maju!

Breda Podbrežnik Vukmir

Fotografije: Breda Podbrežnik Vukmir in sv. Primož