Naslovnica / NOVICE / Kamniške »Marsovce« so zakuhali veseli Podgorci

Kamniške »Marsovce« so zakuhali veseli Podgorci

Skrivnost neznanih letečih predmetov, ki so v petek zvečer leteli nad Kamnikom, je pojasnjena. Skrb, da so Kamnik obiskali »Marsovci« je odveč, vseeno pa vse skupaj vendarle ni bilo tako nedolžno, ko se morda zdi na prvi pogled.

Potem, ko smo na portalu Kamnik.info objavili prispevek o neznanih letečih predmetih, ki so se v petek zvečer, v obliki žarečih krogel pojavili na večernem nebu nad Kamnikom ter med številnimi prebivalci Kamnika sprožili ugibanja, se je na socialnih omrežjih razvila precej zanimiva debata, s pomočjo katere je bil skrivnostni pojav kaj hitro pojasnjen.

Neznani leteči predmeti so bili namreč leteči lampijoni, ki jih je v zrak, ob veselih zvokih harmonike, spustila dobro razpoložena podgorska druščina, ki je praznovala pri eni izmed hiš v Podgorju.

Leteče laterne so preprosti toplozračni baloni, običajno narejeni iz papirja, v zrak pa se dvignejo s pomočjo sveče oz. manjšega ognja, ki segreje zrak v balonu.

Tovrstne leteče lampijončke ob različnih festivalih in drugih priložnosti, že stoletja v zrak spuščajo predvsem v Aziji, kot vse kaže, pa se moda počasi seli tudi v naše kraje.

Nevarnosti spuščanja letečih lampijončkov

Kljub temu, da leteči lampijončki v zraku izgledajo prav lepo, pa njihovo spuščanje ni povsem nedolžno, saj predstavljajo precejšnje požarno tveganje, zaradi česar so v nekaterih državah tudi strogo prepovedani.

Po podatkih Wikipedije je požar, ki ga je povzročil leteči lampijonček, 1. julija 2013 v Angliji povzročil za kakih 6 milijonov funtov škode, kar je pripeljalo do tega, da je ena izmed največjih angleških trgovskih verig tovrstne lampijončke nemudoma umaknila iz prodaje.

Z letečimi lampijončki se je tudi pri nas ukvarjala tržna inšpekcija, saj jih je ocenila za nevaren proizvod, prodajo le-teh pa prepovedala, in sicer z obrazložitvijo:

»Ob inšpekcijskem nadzoru je bila na trgu ugotovljena prisotnost nevarnega letečega lampijona »Leteča svetilka« v obliki srca in balona. Svetilka je leteči toplozračni balon, ki se dvigne in prosto leti zaradi ogretega zraka, ki je ujet v ovojnico. Za segrevanje zraka je uporabljen ogenj, ki po prižigu gori v notranjosti ovojnice. Trajektorija letenja je nepredvidljiva in odvisna od zračnih tokov, zato prižganega lampijona po vzletu ni mogoče upravljati. Zaradi požara, ki ga lampijon z žarečim nosilcem ognja lahko povzroči ob pristanku na suhem podrastju ali če pride v stik z drugimi gorljivimi snovmi, lahko pride do ogrožanja varnosti in zdravja oseb, zaradi možnosti opeklin ali zastrupitve s strupenimi plini, ki se razvijejo ob požaru. Leteča svetilka ne izpolnjuje zahtev Zakona o splošni varnosti proizvodov (Uradni list RS, št. 101/2003), zato je ocenjena kot nevaren proizvod.«

Spuščanje lampijončkov je marsikje prepovedano

Na večini območja Nemčije je spuščanje lampijončkov prepovedano, v Avstriji pa ne le, da je prepovedano spuščanje letečih lampijončkov, ampak so prepovedani tudi njihova izdelava, prodaja in uvoz. Spuščanje letečih lampijončkov je prepovedano tudi v Argentini, Čilu, Kolumbiji, Španiji in Vietnamu, medtem ko v Braziliji spuščanje letečih lantern obravnavajo kot kaznivo dejanje zoper naravno okolje, od leta 1998 pa vsakemu, ki bi spuščal leteče lampijončke, grozi do 3 leta zapora.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve