Naslovnica / ŠPORT / Kamniške odbojkarice so po prvakinjah doma premagale še podprvakinje

Kamniške odbojkarice so po prvakinjah doma premagale še podprvakinje

V drugem krogu srednjeevropske lige so odbojkarice Calcit Volleyja v svoji drugi zaporedni domači tekmi letošnje sezone, premagale še aktualnega slovenskega podprvaka, GEN-I Volley. Kamničanke so zmagale s 3:1 (10, 23, -23, 18), tekma pa je veljala tudi za državno prvenstvo. Svojo naslednjo tekmo bodo varovanke Gregorja Rozmana igrale že v sredo, 23. oktobra, ko se bodo v Grosuplju, ob 20.30, pomerile z novinkami v 1A. DOL za ženske.

Calcit Volley – GEN-I Volley 3:1 (10, 23, -23, 18)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 250 gledalcev, sodnici: Miklošič (Maribor), Tomec (Novo mesto).

Calcit Volley: Zbičajnik 1, Mihevc. P, Marušič, Š. Marušič, Mihalinec 9, Vovk 10, Brulec Kostić 27, Zatković 2, Janežič (L), Charuk 12, Jerala, Kaker 7. Trener: Gregor Rozman

GEN-I Volley:  Sillah, Ferlinc 2, Goršek 1, Velikonja Grbac 9, Spanou 11, Forštnarič 2, P. Blažič 4, Mikl (L), Kovač 20, T. Blažič (L), Leban, Jovanović 4, Žigon. Trener:  Tilen Kozamernik.

V minuli sezoni so Novogoričanke državno prvenstvo končale mesto višje kot Kamničanke, ki so bile tretje, vendar so pred letošnjo sezono zelo spremenile ekipo. Od nosilk igre so praktično ostale le Pia Blažič, Mirta Velikonja Grbac in Nuša Ferlinc, medtem ko se kamniška ekipa ni veliko spremenila. Potem, ko so v prvem nizu prevladovale domačinke, so v nadaljevanju gostje vzpostavile ravnotežje, do druge zaporedne zmage v novi sezoni pa so vseeno prišle odbojkarice Calcit Volleyja.

Nekdanja novogoriška podajalka, sicer Braslovčanka, Zala Zbijačnik, je na začetku uvodnega niza s svojimi servisi povzročila veliko težav gostjam, ki so po uspešnem napadu Tine Kaker zaostajale za štiri točke (0:4). Ko je bila domača blokerka uspešna še na svoj servis, v naslednjem napadu pa je bila uspešna Lucy Charuk, so Kamničanke vodile že z 10:3. Niz, v katerem so domače odbojkarice prevladovale v vseh elementih igre, je bil odločen po bloku Ane Marije Vovk in vodstvu Calcit Volleyja s 15:5. Ob koncu niza, ki se je končal z lastno napako Novogoričank, je domači trener Gregor Rozman v igro poslal še sestri Špelo in Polono Marušič, Manjo Jeralo in Evo Zatković.

Drugi niz so bolje začele novogoriške odbojkarice, ki so na servis Pie Blažič, nekdanje igralke Calcit Volleyja, in napaki domače ekipe, povedle z 8:4. S polminutnim odmorom je reagiral domači trener Rozman, po njem pa so njegove varovanke le nekoliko znižale svoj zaostanek. Toda po asu Velikonje Grbac je le-ta spet znašal štiri točke (13:9), vendar so bile Kamničanke po uspešnem napadu Olivere Brulec Kostić že v vodstvu (15:14). Na servisih Polone Marušič so domačinke prišle do novega visokega vodstva (23:18), kar jim še ni zagotavljalo vodstva z 2:0 v nizih. Sara Kovač je Novogoričanke vrnila v igro, v napeti končnici pa je kapetanka Brulec Kostićeva Kamničankam le priborila zmago v drugem nizu.

Tudi v tretjem nizu so novogoriške odbojkarice prve prišle do večje prednosti. Na servis Milice Jovanović so povedle s 3:0, z blokom Maje Forštnarič pa z 8:4. Tokrat se Rozman ni odločil za polminutni odmor, prav tako ne po asu Sare Kovač, ko je njegova ekipa še vedno zaostajala za štiri točke (7:11). Se je pa zanj odločil, ko so njegove varovanke sicer znižale zaostanek na točko (10:11), po novem asu, tokrat Pie Blažič pa je bilo spet plus štiri za GEN-I Volley (14:10). Na servis Špele Marušič ter uspešnih napadih Brulec Kostićeve in Zatkovićeve so Kamničanke sicer povedle s 16:15, toda pred vstopom v končnico so Novogoričanke vodile z 20:17, tretjo zaključno žogo pa je izkoristila Sara Kovač.

V četrtem nizu so Kamničanke le strnile svoje vrste, na servis Mihalinčeve povedle s 7:3, žal pa se je v gostujoči ekipi poškodovala Pia Blažič, ki je še predlani nosila dres Calcit Volleyja. Tudi pod vtisom njene poškodbe so Novogoričanke popustile, domačinke pa so z blokom Tine Kaker, ki v drugem in tretjem nizu ni igrala, prišle do šestih točk prednosti (10:4). Do konca niza prednosti niso več izpustile iz rok, po dobrem letu dni pa je prvič na igrišče po hudi poškodbi vstopila tudi Katja Mihevc. Niz je bil praktično odločen po asu Vovkove, po katerem je bilo že 22:15 za domačo ekipo, zadnjo točko na tekmi je dosegla Katja Mihalinec.

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Prvi niz smo odigrali na zelo visoki ravni in ni bil realni pokazatelj moči na igrišču. Vedeli smo, da v nadaljevanju težje, vesel pa sem, da so dekleta v drugem nizu izkoristila že prvo zaključno žogo, kar nam je omogočilo vodstvo z 2:0 v nizih. V nadaljevanju smo preizkusili še nekatere druge taktične zamisli in glede na prikazano in videno lahko s pozitivno oceno ocenimo današnjo tekmo. Najbolj pomembno je, da smo prišli do druge zmage v nizu, pred nami pa so že nove preizkušnje.«

Tilen Kozamernik, trener GEN-I Volleyja: »Za nas je bila to prva tekma v sezoni, ki smo jo odigrali pod pritiskom. Dejansko smo čakali to tekmo, da bi videli, kako bodo dekleta reagirale in v tej situaciji so se pokazale pomanjkljivosti, na katerih smo sicer največ delali. Veliko je stvari, ki jih še moramo popraviti, glede na to, da so spremembe na vseh igralnih mestih, je prehitro pričakovati, da se to proti tako močnim nasprotnicam ne bi poznalo v igri. To je šele začetek sezone, mislim pa, da smo na pravi poti.«

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec