Naslovnica / NOVICE / Kamniške parkirne zagate

Kamniške parkirne zagate

Prebivalce Prešernove ulice in občane, ki svoje avtomobile parkirajo na omenjeni ulici, so v tem tednu precej razburila obvestila, ki so jih prejeli zataknjena za vetrobranska stekla svojih, od nedavnega nepravilno parkiranih vozil.

Občina Kamnik oz. kolegij župana je pred nedavnim, brez kakega poprejšnjega javnega obvestila, na vstopu na Trg svobode zamenjala prometne znake ter spremenila prometni oz. predvsem parkirni režim, ki odslej omogoča zgolj kratkotrajno, do 30 minutno parkiranje, ki ga je potrebno označiti s parkirno uro.

Ob kroničnem pomanjkanju parkirnih mest, ki vlada v središču Kamnika, je ukrep prizadel predvsem prebivalce Trga svobode in Prešernove ulice, ki svoja vozila parkirajo na ulici oz. javnih površinah v neposredni bližini svojih hiš.

Obvestila so med tamkajšnjim prebivalci povzročila kar nekaj vprašanj in tudi razburjenja, zato smo na Občino Kamnik naslovili nekaj vprašanj in prosili za pojasnilo glede spremembe prometnega režima.

Vprašanja in odgovore nanje objavljamo v celoti in na način, kot smo jih zastavili ter prejeli.

Kdaj (datum) in na kakšen način je bila sprejeta sprememba prometnega režima na Prešernovi ulici?

Občina Kamnik: »S strani prebivalcev Trga svobode je Prekrškovni organ Občine Kamnik vsakodnevno dobival prijave glede nepravilno parkiranih vozil. Na navedeni lokaciji je bil postavljen prometni znak št. 2202 »prepovedan promet v obeh straneh« z dopolnilno tablo »dovoljeno za stanovalce, dostavo in do lokalov«. Enako je veljalo za Prešernovo ulico, ki je tudi ves čas zaparkirana s strani stanovalcev. Postavljeni prometni znak ni opredeljeval časa opravljanja dostave, zato so se v primeru, ko je redar napisal globo, vsi izgovarjali, da so opravljali dostavo. Nemogoče je bilo namreč ugotoviti ali gre resnično za stanovalca ali občana, ki je šel po opravkih, na tem mestu pa so parkirali tudi gostje lokala Pri podkvi, saj jim je postavljen prometni znak to omogočal.

Glede na dejstvo, da gre za ožji center mesta, kjer so ulice zelo ozke in bi parkirana vozila otežila oziroma onemogočila opravljanje intervencije, in na dejstvo, da stanovalcem Trga svobode, prav tako pa tudi Prešernove ulice, pripada ena letna parkirna karta na gospodinjstvo, katera jim omogoča brezplačno parkiranje na kateremkoli plačljivem parkirišču v Kamniku, je kolegij župana sklenil, da se obstoječi znak »prepovedan promet v obeh straneh« dopolni z dopolnilno tablo »dovoljeno za dostavo 30 minut, čas prihoda pa označi s parkirno uro«. Taka prometna ureditev velja tudi že na Samostanski ulici in prav je, da se enak režim »parkiranja« vzpostavi na vseh ulicah v središču mesta.«

Kdaj in na kakšen način so bili, pred uvedbo spremenjenega prometnega režima o tem obveščeni tamkajšnji prebivalci?

Občina Kamnik: »Stanovalci Prešernove ulice in Trga svobode so o spremenjenem prometnem režimu na naveden območju obveščeni tako, da so ali pa bodo v tem tednu na nepravilno parkirano vozilo dobili obvestilo o spremenjenem prometnem režimu. Sprememba je uvedena predvsem zaradi njihove varnosti in morebitne intervencije, je pa dejstvo, da o vsaki spremembi prometnega režima Občina ni dolžna obveščati voznikov ali stanovalcev. Zato smo se odločili, da v tem tednu (od 22. 1. – 28. 1.) kršitelji prejmejo obvestilo o napačnem parkiranju, v prihodnjem tednu pa se bo začel izvajati poostren nadzor z izrekom globe.

Kdo in s kakšnim namenom je predlagal in sprejel spremembo prometnega režima?

Občina Kamnik: »Kot že rečeno na podlagi vsakodnevnih prijav, in sicer predvsem iz varnostnih razlogov in potreb po intervenciji, saj se je na omenjenem območju parkiralo vse vprek.«

Ali so bile podobne spremembe prometnega režima na območju starega mestnega jedra uvedene še kje, razen na območju Trga Svobode in Prešernove ulice? Kje in kdaj?

Občina Kamnik: »V preteklem letu še na Samostanski ulici, saj je prav, da se enak režim »parkiranja« vzpostavi na vseh ulicah v središču mesta. Stanovalci se morajo zavedati, da gre za ožji center mesta, kjer je na tako ozkih ulicah nemogoče dovoliti in zagotoviti parkiranje enega, dveh ali celo več vozil tik ob objektih.«

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve