Naslovnica / NOVICE / Kamniški gasilci na odru za zmagovalce

Kamniški gasilci na odru za zmagovalce

V soboto je v okviru 9. mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, ki ga je letos zaznamoval slogan Zavezništvo zaupanja SOBRA 2023, potekala 13. izvedba tekmovanja v tehničnem reševanju ob prometnih nesrečah.

Pravico do nastopa na tem tekmovanju imajo gasilske enote širšega pomena (GEŠP), katerih je v Sloveniji 56. Med 12 ekipami, ki so se opogumile nastopiti pred množico gledalcev in sodnikov ter pokazati svoje znanje, spretnost, iznajdljivost in hitrost v primeru reševanja po prometni nesreči dveh osebnih vozil, je bila tudi ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik, ki je na koncu zasedla odlično 3. mesto.

Tekmovanje tradicionalno organizirajo Gasilska zveza Slovenije, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Združenje slovenskih poklicnih gasilcev in Prostovoljno gasilsko društvo Postojna. Posebnost letošnjega tekmovanja je bila ta, da so imele vse ekipe isti scenarij prometne nesreče, in sicer trk dveh osebnih vozil, pri čemer je po trku eno ostalo na kolesih, drugo pa se je prevrnilo na bok, v njem pa je ostal ukleščen voznik. V preteklih letih je bilo več scenarijev; katerega je dobila ekipa, je bilo določeno z žrebom.

 

Tekmovalno ekipo Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik so sestavljali Rok Dobovšek kot vodja, Jaka Balantič, Žan Hribar, Žiga Kotnik, Tine Štrajhar in Anže Trstenjak. Ekipa je na koncu tekmovanja ob razglasitvi rezultatov zaostala zgolj za največjo poklicno gasilsko enoto v Sloveniji – Gasilsko brigado Ljubljana in Prostovoljnim gasilskim društvom Materija. Da gre za zelo zahtevno tekmovanje, kjer odločajo o končnem rezultatu že najmanjši detajli pri pravilnosti izvedenih postopkov, priča tudi dejstvo, da ekipo 6 gasilcev ocenjuje 6 sodnikov, pri čemer prihajajo 4 iz gasilskih vrst, 2 pa sta zdravstvena reševalca.

Kamniški gasilci so na tovrstnem tekmovanju sicer prvič nastopili leta 2016, od takrat naprej pa so postali skoraj konstantni udeleženci. V preteklosti so nizali solidne uvrstitve, večinoma v »zlati sredini«, letos pa se jim je torej prvič uspelo prebiti tudi na zmagovalni oder.

 

Zagotovo pa ni namen udeležbe na tekmovanju zgolj tekmovalnega značaja, ampak gre predvsem za proces stalnega izobraževanja, prepletenega z motivom tekmovalnosti in povezovanja z ostalimi GEŠP enotami po Sloveniji. Ekipa se namreč že pred samim tekmovanjem sreča na več vajah, kjer spoznava nove pristope pri tehničnem reševanju v primeru prometnih nesreč, novo reševalno orodje, nove karakteristike vozil in še mnogo drugih stvari. Celotno reševanje pa mora izvesti tudi pod časovnim pritiskom, saj je treba scenarija rešiti v maksimalno 20 minutah, kar daje dogodku tekmovalni duh.

 

Vse pridobljeno znanje in izkušnje gasilke in gasilci PGD Kamnik nemalokrat žal uporabijo tudi v primeru reševanja po resničnih prometnih nesrečah. Letos so do danes opravili že 61 intervencij v zvezi z nesrečami v cestnem prometu v občinah Kamnik, Komenda in Mengeš, medtem ko jih je bilo lansko leto v celem letu 70.

Luka Schnabl
Vir fotografij: Foto Lindič (tekmovalni nastop) in PGD Kamnik

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve