Naslovnica / NOVICE / Kamniški gorski reševalci so končno »na svoji zemlji«

Kamniški gorski reševalci so končno »na svoji zemlji«

Članice in člani GRS Kamnik so se včeraj zbrali na občnem zboru, ki je prvič v zgodovini potekal v njihovih novih, četudi zaenkrat še zgolj kontejnersko zasilnih prostorih na severnem delu smodnišnice.

Lansko leto je bilo za kamniške gorske reševalce in reševalke v gorah sicer nekoliko mirnejše, kot leto poprej, saj so v zabeležili 33 različnih intervencij oz. dve manj kot predlani, če so imeli manj dela v planini, pa so ga imeli toliko več v dolini.

Konec lanskega leta so namreč ostali brez prostorov, kar jih je prisililo v iskanje nove lokacije za njihovih društvenih prostorov, ki niso namenjeni zgolj druženju in sestankovanju, ampak služijo predvsem hrambi opreme in vozil, predvsem pa kot baza za hitro posredovanje ob različnih nesrečah, ki zahteva njihovo pomoč.

 

Po vseh zapletih jim je novo, zaenkrat še bolj zasilno zatočišče najti v objektu na severnem delu nekdanje smodnišnice, ki bi ga v primeru, če bi neizprosni kapital, ki so mu lastni dobičkarski lastni interesi pomembnejši od potreb in interesov vseh prebivalcev lokalne skupnosti oz. občine, bržkone dobili zastonj. Ne gre namreč pozabiti, da je na dražbi objektov in zemljišč, tudi z namenom zagotovitve prostorov GRS Kamnik, sodelovala tudi Občina Kamnik, ki pa je bila, spričo omejenih, predvsem pa v naprej znane višine proračunskih sredstev, ki so bila predvidena v nakup zemljišč, na dražbi »povožena« zgolj za nekaj tisoč evrov.

Pogodbo o nakupu zemljišč in objekta sta na včerajšnjem občnem zboru podpisala direktorica družbe SMJ Tehnika d.o.o. Marjetka Zavasnik ter predsednik Društva GRS Srečko Podbevšek, s tem pa je bil narejen prvi, a nadvse pomemben korak, s katerim bodo kamniški gorski reševalci, po skorajda stoletju delovanja, prišli do povsem svojih prostorov.

Seveda pa bo pot do urejenih prostorov še dolga in naporna, saj bo potrebno najprej počakati na sprejetje podrobnega ureditvenega načrta, predvsem pa zbrati tudi potrebna sredstva.

 

Pomoč pri tem, so jim sinoči zagotovili tako župan Občine Kamnik Matej Slapar, kot tudi drugi, precej številni gostje, prijatelji in simpatizerji društva GRS Kamnik, ki s kamniškimi gorskimi reševalci in reševalkami že desetletja dolgo dobro sodelujejo.

Tekom občnega zbora so članice in člani GRS Kamnik, posameznim članom podelili priznanja za dologoletno delo, pregledali delovanje društva v preteklem letu in potrdili različna poročila, ker pa je letošnje leto tudi volilno, pa so razrešili staro in potrdili novo vodstvo društva, ki, na čelu s Srečkom Podbevškom, ostaja domala nespremenjeno.

Kamniški gorski reševalci in reševalke so si zadali tudi naloge in cilje za letošnje leto, ki bo, razen reševalni dejavnosti, usposabljanju in preventivi v gorah, v zagotovo veliki meri zaznamovano tudi z zagotavljanjem osnovnih pogojev za njihovo delo.

 

Društvu GRS Kamnik, katerega reševalci in reševalke so v vsakem trenutku pripravljeni priskočiti na pomoč vsem, ki jo potrebujejo, pa bomo v prihodnje lahko vsi skupaj pomagali tudi sami. Bodisi s simboličnim nakupom nalepk, majic ter donacijami posameznikov in podjetij, že v kratkem pa tudi z obiskom dobrodelnega koncerta, ki se bo v četrtek, 11. aprila 2019, odvil v telovadnici OŠ Toma Brejca.

Vstopnice po 15 € so na prodaj v Turistično informacijskem centru Kamnik, Domu kulture Kamnik in v Okrepčevalnici na Svetem Primožu.

Celoten izkupiček koncerta bo namenjen rešavanju prostorske problematike Društva GRS Kamnik oz. kamniških gorskih reševalk in reševalcev.