Naslovnica / NOVICE / Kamniški jamarji opozarjajo: Problem vodovodnega zajetja Iverje v Stahovici

Kamniški jamarji opozarjajo: Problem vodovodnega zajetja Iverje v Stahovici

Na problem oskrbe Kamničanov s pitno vodo smo kamniški jamarji opozarjali že vrsto let. V več kot štiridesetletnem obdobju našega raziskovanja podzemlja Kamniško Savinjskih Alp smo se z vodo  pogosto srečevali v marsikateri jami. V glavnem so bile vode pitne in so nas prijetno odžejale sem pa tja pa so nas z vonjem odvračale od pitja, kar je kazalo na neko zunanje onesnaženje, ki je prešlo v podzemni prostor.

Od takrat se je naše zanimanje in tudi zaskrbljenost zaradi onesnaževanje podzemnih vod močno povečalo. Preko mladinskih raziskovalnih nalog smo že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja spremljali kvaliteto nekaterih izvirnih vod v KSA, sodelovali pri barvanju in ugotavljanju podzemnih tokov in začeli opozarjati pristojne na občini Kamnik na probleme, ki lahko nastanejo, če se bo mačehovski odnos do pitne vode še nadaljeval.

Naša opozorila so bila preslišana kljub novim raziskavam, fizikalno kemijskim in mikrobiološkim meritvam, ki so nedvoumno pokazala na vse večjo onesnaženost podzemne vode, predvsem v povirnem delu izvirov pod velikoplaninsko planoto in pod izvirom Kamniške Bistrice. Zelo sistematične meritve kvalitete vode v več kot 70 izvirih, ki jih je opravil Jamarski klub Kamnik  v zadnjih 3 letih so pokazale, da se kakršno koli onesnaževanje s fekalnimi in gospodinjskimi odpadnimi vodami v sredogorju in visokogorju KSA zelo hitro odraža v podzemnih vodah, ki pogosto napajajo vodohrame in razna zajetja za pitno vodo.

Preko javnih občil (Kamničan/ka, Tunški glas), strokovnih revij (Kamniški zbornik, Naše jame) in raznih zaključnih poročil in elaboratov smo laični in strokovni javnosti predstavili realno stanje podzemnih voda v kamniški in sosednjih občinah in jih opozarjali na resnost te problematike.

Neljubi dogodek, ki se je pripetil v zadnjih dneh v zvezi z moteno oskrbo s pitno vodo iz vodovodnega zajetja Iverje v Stahovici je delno tudi posledica neupoštevanja naših opozoril. Zajetje Iverje v Stahovici se napaja iz Kamniške Bistrice. Vanjo se stekajo številni potoki z obeh pobočij doline Kamniške Bistrice. Problematični so tisti, katerim povirni del obsega planoto Velike planine.

Seveda ne smemo pozabiti tudi vseh fekalnih in  odpadnih gospodinjskih vod iz objektov v bistriški dolini, ki nimajo urejenega komunalnega odvoza. Vse to se steka v Kamniško Bistrico. Zato problem zajetja Iverje ni samo pomankanje vode zaradi »nenadnega, kritičnega znižanja vodostaja«, kot piše v uradnem obvestilu KPK, ampak je problem oskrbe za »kakih 19.000 uporabnikov, ki se oskrbujejo iz omenjenega zajetja«,  mnogo bolj kompleksen.

Zelo radi rečemo da je je pitna voda dobrina, do katere imamo vsi pravico, ki samoumevno priteče iz pipe, pri tem pa redkokdaj pomislimo, od kje priteče in zakaj je takšna kot je.

Rajko Slapnik, Vido Kregar, Jamarski klub Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve