Naslovnica / ŠPORT / Kamniški judoisti so uspešno nastopili na mednarodnem turnirju v Ljubljani

Kamniški judoisti so uspešno nastopili na mednarodnem turnirju v Ljubljani

V Ljubljani je minuli vikend potekal veliki mednarodni judo turnir Nagaoka 2017, ki so se ga uspešno udeležili tudi kamniški judoisti in judoistke.

Na turnirju v Hali Tivoli je samo v soboto nastopilo 470 tekmovalk in tekmovalcev iz 11. različnih držav, dan pa je bil namenjen borbi mlajših deklic in dečkov v kategoriji U12 ter starejšim dečkom in deklicam kategorije U14.

Rumene barve Judo kluba Komenda so v kategoriji U12 zastopali judoisti Luka Žagar, Nika Mencigar, Angelina Pajić, Mark Jelnikar, Mark Lukšič in Luka Lukšič, v kategoriji U14 pa Alex Kešpert.

Luka Žagar je imel v svoji kategoriji največjo konkurenco precej težjih nasprotnikov in je prvo borbo izgubil. Nadaljeval je v repasažu, kjer je do zadnjih 30 sekund vodil z dvema wazarijema, potem pa se mu je tretji met ponesrečil in se ni uspel rešiti iz nasprotnikovega prijema.

Nika Mencigar je to leto med mlajšimi v svoji kategoriji in bo v prednosti šele naslednje leto. Poleg tega je bila za par dekagramov pretežka in je pristala v težji kategoriji kot po navadi. Angelina je imela po borbi s tekmovalko iz Slovenj gradca Zuossi poškodbo ustnice in nosu, a je kljub temu hrabro nadaljevala z borbami. V borbi za 3. mesto je bila do konca izenačena z nasprotnico, a zaradi bolečin in utrujenosti ni več zdržala in borbo izgubila s hansoku make – izključitvijo.

Zlata kolajna se je ponovno zalesketala okrog vratu Luke Lukšiča, drugi pa je bil Mark Jelnikar, ki je ponovno dobil novo motivacijo. Stopničke so tokrat za las ušle Marku Lukšiču, ki je zmagal 2 borbi potem pa v ključni borbi za 3. mesto padel. Vseeno se je uvrstil na odlično 5. mesto. Alex Kešpert je žal izgubil dve borbi, kljub dobrim nastopom.

V nedeljo, 19.11.2017 je nastopil čas za borbe starejših judoistov. Za Judo klub Komenda je nastopila tekmovalka Tina Vavpetič, ki se je borila v kar dveh kategorijah, in sicer med mlajšimi članicami, kjer je osvojila odlično 3. mesto ter med članicami, kjer se je povzpela na 2.mesto. Tina, ki trenira komaj dobro leto se je hitro povzpela v sam vrh slovenskega juda.

Na tekmovanju so nastopili tudi judoisti Judo kluba Kamnik, ki je, kljub svojemu kamniškemu imenu, pravzaprav zgolj nekakšna podružnica oz. valilnica tekmovalcev JK Bežigrad, med katerimi sta se najbolje izkazala Jakob Plantarič in Nemanja Kosić, ki sta si boje za kolajno v kat. nad 66 kg, med 17 borci priborila s tremi zmagami.

Nemanja je bil celo v polfinalu, kar kaže na izjemen potencial, saj je z judom začel pred letom dni, a na koncu je zmanjkalo nekaj izkušenj, da bi si v taki konkurenci judoista priborila kolajno. Na koncu sta zasedla 5. in 7.m.

Dekleti Enja Mijovski in Brina Frece, ki sta tudi tekmovali v kategoriji do 57kg in dosegli enak končni kot rezultat kot fanta 5. In 7.mesto, le z manj borbami. Potrebno je dodati, da pa je bila pri dekletih širša konkurenca boljših bork in ta veliko bolj izenačena. Dekleti sta odlično začeli, pokazali velik napredek v širini juda in tekmovalnemu duhu, a jima je zmanjkalo nekaj tekmovalnih izkušenj za kolajno. V naslednjem letu bo Brina še ostala v tej starostni kategoriji in ji bodo letošnje izkušnje gotovo pomagale do visokih rezultatov!

Odlično se je odrezal tudi Nik Purnat, ki je še lani treniral v JK Kamnik, v nizu zmag v letošnji sezoni, pa je z zmago na Nagaoki okronal še zmago v skupnem seštevku slovenskega pokala vseh težinskih kategorijah skupaj, v starosti U14.

Fotografije: Judo klub Komenda in Judo klub Kamnik